När skidlandslaget nu landat i kanadensiska Canmore för fyra världscuptävlingar finns dock inte stjärnan Charlotte Kalla med i laget, däckad av en bakterieinfektion.
– Förvånar inte. Hon har varit sliten efter hemkomsten och efter sin enorma urladdning i touren reagerar kroppen. Det får alla hårdsatsande idrottare uppleva förr eller senare, konstaterar Ingesson som trots allt tror att länets stjärna har stora möjligheter i den totala världscupen.
Vilan och pencillinkuren och träningen på hemmaplan kan bara vara välgörande för henne.
-Jadå, visst missar hon några tävlingar som kunnat ge henne bra med poäng, men de goda chanserna i cupen finns kvar. Jag ställer dock inga krav på Charlotte i kampen om världscupen totalt. - Hon är bara 20 år och alla måste förstå att det tar tid att bygga upp den hårdhet som krävs för att vara bäst under en hel säsong, säger den tidigare storåkaren. Det var i våras som Magnus Ingesson fick budet att bli assisterande förbundskapten till Kalixbon Joakim Abrahamsson som ansvariga för det svenska damlandslaget i längdåkning. Ett erbjudande som direkt kändes lockande av flera skäl. Dels för att det finns supertalanger som Charlotte Kalla och Anna Hansson i laget, men också för att han får jobba ihop med Abrahamsson som han känner sedan länge. -Jag och Jocke är jämnåriga och tävlade mot varandra när vi växte upp. Sedan gick vi skidgymnasiet i Malmberget och lumpade tillsammans på idrottsplutonen i Boden. Efter det har vi bland annat jobbat ihop med att stötta Lina Andersson träningsmässigt. Vi trivs också tillsammans, pratar samma språk och har en öppen dialog, berättar Ingesson när Norrbottens-Kuriren besöker honom i villan hemma på Floragatan i Piteå före avresan till Kanada. Där är det liv i luckan när vi kliver in. Utvärderar lagetHan och sambon Carinas tvillingtjejer Lisa och Frida, som hunnit bli fem och ett halvt år är lyckliga över att , för ovanlighets skull den här vintern, ha pappa hemma i huset, och pockar förstås på uppmärksamhet. Själv har Magnus fällt upp den bärbara datorn på matbordet. -Jag sitter och skriver utvärderingar kring laget. Gunde (Svan, landslagschefen) är noga och vill ha rejäla rapporter, ler Magnus som redan upptäckt en sak. -Det är faktiskt enklare att vara aktiv än att vara ledare. Och under Tour de Ski, var det ju helt hysteriskt , säger Ingesson med lite distans till de jobbiga men härliga dagarna runt nyår och trettonhelgen nere i Alperna. Det är också först efter hemkomsten han riktigt förstår vidden av vad Charlotte Kalla ställde till i touren med sin dundersuccé, och han trycker också på det fantastiska lyft som Anna Hansson fått den här säsongen. Så här berättar Ingesson om de ljuva stunderna i slalombacken när Kallas formidabla segerryck kom. -Jag och Gunde stod precis där, för att ge Charlotte besked om hur långt det var kvar till målet. Hon visste ju inte hur backen såg ut på slutet. Vi hade varit uppe och tittat på backen dagen före, men sista delen av backen ville hon inte se och då propsade inte heller vi ledare på det. Djupt imponerad
- När jag såg Virpi och Charlotte kom klivande uppför backen, funderade jag om det inte var dags att sätta in stöten. Jag tänkte säga till henne att prova ett ryck, men i samma veva kom rycket och sedan var det ju inget snack. Hon bara blåste ifrån. Det var underbart att se, vilken kraft, vilken beslutsamhet, vilken vinnarskalle, säger Magnus Ingesson djupt imponerad. Hemkomsten till Sverige och Arlanda blev som Kuriren berättat tidigare kaosartad för den unga superstjärnan. -Men hon klarade allt på ett förbluffande bra sätt, och jag har hela tiden under touren förvånats över hur rutinerat hon uppträtt trots att hon nyss lämnat junoråldern. Det var helt rätt av henne att ta dag för dag i tävlingen, utan blickar framåt. Det dämpade pressen. Väl hemma har Charlotte Kalla, som i hela sin karriär varit friskare än alla andra, också fått en släng av bakterier, som stoppar hennes deltagande i Kanada nästa vecka. -En idrottare som ligger på den här höga nivån riskerar alltid att dra på sig infektioner, och under en säsong blir man sjuk förr eller senare. Nu var det Kallas tur. Men som sagt, världscupen finns kvar och även möjligheterna att vara med i kampen om totalsegern. Magnus Ingesson begär inget alls, men blir inte förvånad om Charlotte ändå går hela vägen. -Givetvis blir namn som Virpi Kuitunen, Arianna Follis, Astrid Jacobsen och kanske även Marit Björgen, om hon kommer tillbaka, svåra att tas med. Men jag är övertygad att också de bränt mycket krut i den krävande Tour de Ski och det kan påverka deras resultat framöver. Vad är det gör som Kalla så stark? -Först och främst har hon en fantastisk fysik. Motorn, syreupptagningen är på topp. Hon har också en exceptionell vinnarskalle, ungefär som Lina Andersson i samma ålder. Hon kunde inte ens förlora i sällskapsspel, och Kalla är åt samma håll. Samtidigt är Charlotte härlig i gruppen med sin starka lagkänsla. Hon har en av-och-på-knapp som gör att hon kan koppla av när det behövs. Hon är målmedveten, och tål träning. Det går inte att leva på talang, utan en skidåkare måste tåla tuff träning. Gillar inte SM-krocken
När det gäller mängden träning säger Magnus Ingesson att Kalla ligger på en hög nivå med svenska mått. Däremot kan han inte göra en klar jämförelse mellan Kalla och de främsta internationella åkarna. -Men jag är säker på att hon fortfarande har mycket att ta in på dem med tanke på att hon är så ung. När det gäller träningen denna säsong så har den portionerats ut i perioder. Charlotte bygger, när hon blivit frisk, nya krafter inför framförallt för-VM i tjeckiska Liberec i slutet av februari. Kalla-febern, hur påverkar den henne? -Det skapar en ny sits för henne, ett nytt liv och nya förväntningar. För att klara en bra träning och fokusering på idrotten gäller det att hon får lugn och ro och kan träna bra, och då gäller det att hitta en bra balans. Charlotte är så snäll och vill ställa upp för alla, inte minst media som både hon och sporten är beroende av , då gäller det att hon bygger upp en bra ordning redan nu. I det fallet tror jag Gunde Svan kan bli till god hjälp, tror Ingesson. När Kalla tillfrisknat fortsätter världscupen för hennes del i estniska Otepää i februari. Världscupfinalen i Bormio krockar med stora SM i Falun-Borlänge i mars. Vad säger du om det? -Det gillar jag inte alls. Vi måste slå vakt om vår SM-vecka som betyder så mycket för klubbarnas arbete. Nu är det som det är, men blir det så att Charlotte har chans till pallplats och åker till världscupfinalen (14-16 mars) så räknar vi alla fall med att hon kan komma till SM och åka med Tärendö i stafetten två dagar senare.