Engman: "Det kanske är slut 2013"

Hennes första EM blev också karriärens största fiasko.
Helena Engman funderade allvarligt på att lägga av.
Men friidrottsstjärnan vände besvikelsen till någonting positivt och två veckor senare slog hon personligt rekord med 76 centimeter.
- Jag visste att jag hade det inom mig, berättar 35-åringen.

Foto: Roland S Lundström

Foto: Roland S Lundström

Foto: Roland S Lundström

Piteå2011-08-10 06:00

Det har inte alltid handlat om enbart kulstötning för Helena Engman. Riviera
Friidrotts största affischnamn har provat på alla kastgrenar under sin långa friidrottskarriär och dessutom mångkamp och tresteg.

Ännu vid 26-årsålder fanns släggan med och utmanade kulan.

- Efter det att jag fyllt 18 droppade jag av kastgrenarna en efter en. Att det blev just kula berodde på att det är en inomhusgren och enda korta kastet och det är en ganska tung gren där det behövs lite mer styrka för att komma
någonstans.

- Släggan är ju lika tung men där har du en vajer som du får hjälp av, säger Helena Engman och tillägger att kulstötningen är den gren som hon hållit på med längst och som alltid legat henne närmast om hjärtat.

En bidragande orsak som vägde tungt.

Slutade med lagsport
Som de flesta andra ungdomar var Helena Engman i sin ungdom aktiv inom flera lagsporter. Hon provade på fotboll, basket och innebandy men det var handbollen som överlevde längst innan hon satte punkt för lagsportandet som 15-åring.

Att hon drogs till de individuella sporterna beror inte bara på hennes personlighet, det har också att göra med intresset för kraftsporter.

"Ingen bohem"
Beskrivningen "ensamvarg" avfärdar hon direkt som ett felaktig påstående.

- Jag är inte någon bohem men jag gillar när allting är upp till mig själv och ingen annan, säger Engman.

Det var 2003 som Helena Engman slog igenom på allvar när hon bröt Linda-Marie Mårtenssons sviter på 13 raka SM-guld ute och tio raka SM-guld inne.

Segervan
Piteåstjärnan har efter det dominerat stort på nationell nivå.
I våras tog hon nionde raka SM-guldet inomhus. Utomhus har Engman sedan 2000 tagit sju guld och fyra silver.

Hade du velat ha större konkurrens?

-Ja, absolut. Det hade nog säkert sporrat och hjälpt till med motivationen och fått en att känna lite eld i baken. Det påverkar givetvis motivationen i bland.

- Men samtidigt finns det ju andra konkurrenter som vid lag-VM men tyvärr är de tillfällena få.

EM-debuterade i Sverige
Det roligaste och tråkigaste ögonblicket i hennes karriär inträffade inom loppet av två veckor 2006. Helena Engman fick chansen att göra sitt
första internationella mästerskap i EM i Göteborg.

En dröm som gick i upp-fyllelse samtidigt som scenen var öppen för att visa att hon håller på den nivån. Men en superladdad Helena Engman underpresterade.

Med en stöt på 15,77 meter blev det en 17:e plats i kvalet.

- Det kändes riktigt tråkigt. Man hade fått chansen att vara på ett mästerskap och kanske aldrig skulle få det igen och så klarar man inte av att prestera. Så jag blev arg och tränade stenhårt i två veckor.

Tog revansch
I Finnkampen två veckor senare vändes nederlag till succé när Helena Engman vann på 17,51 och putsade sitt sex år gamla personrekord med mäktiga 76 centimeter.

Ett resultat som gav henne motivation att träna ännu hårdare för att förbättra tekniken.

Flera rekord
I juni samma år noterade hon sitt första svenska rekord då hon först tryckte till med 17,54 meter och sedan följde upp med 17,72 i Turin.

Fjolåret blev ett bra år med bland annat tre svenska rekord, fjärde svensk vid EM och mästerskapsrekord med över en halv meter vid SM.

Helena Engman har redan satt ett djupt avtryck inom svensk friidrott och skulle med en hedervärd stolthet kunna sätta punkt för en framgångsrik karriär.

Men hon fortsätter.

I nuläget ligger den bortre gränsen vid inomhus-EM i Göteborg 2013.

Då kommer Helena Engman att vara 37 år och hon flaggar lite försiktigt för att det kan bli det sista hon gör i kulringen.

- Förutom OS 2012 så är inomhus-EM 2013 något som jag absolut vill vara med på. Det kanske är slut efter det, jag har ingen aning. Men det är minst två år till i alla fall.

- Helt plötsligt kanske man är på 19 meter och tänker att det är väl dumt att sluta nu när det går så här bra (skratt).

Vid sidan av kulstötningen jobbar Helena Engman som idrottslärare i Piteå. Ett yrke hon hoppas kunna fortsätta med den dagen hon ställer undan kulan för sista gången.

Hon har under hela sin karriär fått kämpa hårt då sponsorsintäkterna varit blygsamma.

Brukar du känna dig less på den här livsstilen?

- Det är som med jobbet, vissa dagar kan det kännas motigt men vill man se
resultat måste man bita ihop. Framför allt i mitten av
december kan jag tycka att det är lite jobbigt.

Säsongen 2011 har Helena Engman prioriterat träning framför tävling. Bland annat fanns hon inte på plats under Big shot i Stockholm i slutet av juli. Stötarna har varit ojämna och tekniken har inte fungerat optimalt.

SM i Gävle
Helena Engmans årsbästa är 17,82 och nu fokuserar hon närmast på SM i Gävle den 12-14 augusti.

Tanken är att guldmedaljen än en gång ska hamna i Piteå hos Riviera Friidrott.

Därefter väntar sommarens stora höjdpunkt - VM i Sydkorea 27 augusti - 4 september som blir det stora avstampet inför nästa års friidrottsfest i London.

Formmässigt finns det dock en stor osäkerhet.

- Träningen har inte gått som jag hoppats på grund av att jag haft större problem efter det sena ingreppet i armbågen än jag trodde det skulle bli, men vi får se vad som händer på SM. Jag kommer att åka på VM och göra mitt allra bästa om jag känner att jag har där att göra efter SM, säger hon.

Blickar mot OS
Helena Engman har sökt tjänstledigt för att kunna satsa fullt ut på kulstötningen inför London 2012. Något som hon har positiva erfarenheter av från tidigare proffsperioder i karriären.

- Det ger mig så otroligt mycket att kunna ha all fokus på kulstötningen och det är en grej jag kan lägga till för att göra mitt yttersta för att
ta mig till OS. Det är en sista extra satsning som jag hoppas ska ge resultat.

...Finnkampen:

- Det är en tävling som gör att
friidrotten lever känns det som. Något år har det känts lite
motigt men oftast är det inga problem att tagga till.

...att ha sin pappa som tränare:

- Jag är uppväxt med honom som tränare och kan inte jämföra med något annat. Vi har mot- och medgångar tillsammans och det är jobbigt för oss båda om det går tungt men så är det med alla tränare. Jag vet att han alltid finns där så det finns nog bara fördelar.

...att stöta i ruggigt väder:

- När det är regnigt och blåsigt tappar man känslan i fingrarna och då känns det som om det är omöjligt att få till en bra stöt.

...sina förebilder:

- När jag växte upp var Carl Lewis en av dem och bland kulstöterskorna gillade jag Astrid Kumbernuss från Tyskland som höll på ganska länge. Hon var väldigt fit och lång.

...doping inom idrotten:

- Man blir så ledsen när det
inträffar och man blir alltid lika förvånad. Man slutar att tro på folk och det är jättetråkigt och det sämsta med friidrotten
överhuvudtaget.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om