Chockstarten – Piteå överkörda på hemmaplan

Vita Hästen chockade Piteå Hockey med hög intensiv forechecking i det allsvenska kvalspelets första fight. Gästernas tyngd och beslutsamhet ledde fram till en odiskutabel 7–2-vinst.

Linus Styrman, Piteå Hockey.

Piteå2014-03-13 22:25

Vita Hästens tunga anfallsduo Marcus Eriksson och Jesper Samuelsson såg till att Vita Hästen gick fram till 2–1-ledning efter första perioden.

6.44 in i perioden var det lagets målfarligaste spelare Marcus Eriksson, som satte 0–1 efter frispelning av Jesper Samuelsson diagonalt genom PHC-boxen.

Hemmalaget tappade bort Eriksson, som forcerade in ettan otagbart bakom PHC-målisen Linus Styrman.

Kvitteringen 1–1 efter tekning var Daniel Olofsson upphovet till efter smart framspelning av backen August Tornberg. Tid 8.50.

Hård forechecking av Hästens Marcus Eriksson och Jesper Samuelsson ledde fram till ett målavslut efter 16.27 nära Linus Styrmans högra målstolpe. Tyngden framför PHC-målet och tuff forcering av Eriksson såg till att fixa 2-1 till Hästen.

För fem år sen uppträdde Maksim Matushkin i Piteås färger. Den spelskicklige backen var igår assistent vid Hästens 2–1-mål.

– En högklassig match, menade backlegendaren Igor Matushkin, före detta Boden, Kiruna och Piteå, som dessutom fick se sonen Maksim dominera från sin backplats.

Piteå HC tappade totalt strukturen i försvarsspelet i mittperioden. Hästens tredje länk i A-femman Henrik Bankelius satte två puckar i hemmamålet. Efter fyra insläppta mål i period två och totalt 1-6 var Piteå ett uppgivet lag.

–En topprestation av vårt lag i den andra rundan, menade Hästentränaren Per Hånberg.

Gästernas förstakedja med Marcus Eriksson-Jesper Samuelsson-Henrik Bankelius fick härja tämligen ostört i PHC:s försvarszon. Femman stod för fyra och de sex målen under två perioder.

– Vi var inte på banan i den här matchen, menade PHC-basen Patrik Klüft, som enbart ville se framåt beträffande de nio återstående matcherna.

Gästerna spelade av en lam sista period, som slutade 1–1 efter 1–7-mål av Linus Näsström och 2–7-reducering av Piteås målfarlige Johannes Tornberg.

Kvalspelet fortsätter för Piteå HC med bortamatcher mot Tingsryd på söndag och Troja/Ljungby på tisdag.