Äntligen – klartecken för matcher och tävlingar

Under onsdagen kom ett glädjebesked till alla ungdomar upp till 19 år inom svensk idrott. Från och med nu är det tillåtet med matcher och tävlingar igen. "Det är viktigt" säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.

Barn och ungdomar upp till 19 år får börja tävla och spela matcher efter två månaders förbud.

Barn och ungdomar upp till 19 år får börja tävla och spela matcher efter två månaders förbud.

Foto: Gunnar Westergren

Piteå2021-04-28 15:18

Senaste två månaderna har det varit tävlings- och matchförbud inom svensk ungdomsidrott. Men Folkhälsomyndigheten (FHM) beslutade under onsdagen att göra enstaka matcher och tävlingar möjliga.

Från och med nu kan föreningar anordna en match eller tävlingsdag per lag och vecka utomhus för barn och unga födda 2002 eller senare.

Villkoret är dock att det måste ske utomhus.

Matcher och tävlingar ska dessutom genomföras lokalt, eller med ett begränsat resande.
Förändringarna sker efter en justering i de allmänna råden för idrott, kultur och fritid i FHM:s föreskrifter och allmänna råd om allas ansvar att förhindra smitta av covid-19.

– Fysisk aktivitet främjar en god hälsa. Det är viktigt att barn och unga har bra möjligheter att idrotta trots pandemin, säger Johan Carlson.

undefined
Piteå Summer Games är förstås högst osäkert. Men enstaka matcher får spelas.

FHM påpekar att det är fortsatt viktigt att alla verksamheter vidtar åtgärder för att minimera risken för smitta.

Om onsdagens besked kan underlätta möjligheten att arrangera turneringar som Examenscupen i Hemmingsmark eller Piteå Summer Games är för tidigt att säga. 

Men oavsett är det ett steg åt rätt håll. Många barn vill tävla och spela matcher och det är viktigt för att bibehålla intresset. Ifjol tappade till exempel svensk fotboll 10 000 spelare på grund av coronapandemin som stoppade matcher i hög utsträckning.

Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson blev väldigt glad över beskedet:

– Det ligger allra högst upp det här med barnen, för vi har sådana revor och det blir ett sådant tapp av ungdom som kanske aldrig kommer tillbaka att det gör mycket, mycket ont när vi fått avstå det här. För väldigt många vill faktiskt tävla, sa Eriksson till TT.

Reglerna har inte varit proportionerliga när det gäller idrotten om man jämför med andra delar av samhället, anser han.

– Nej, det är de inte, men det beror ju på att politiken har lämnat oss lite i sticket genom att det när det här inträffade inte fanns någon pandemilagstiftning som man kunde tillämpa. Och då tycker jag att det är orättvist att idrotten och kulturen har fått bära en så stor del av bördan, säger han, och understryker att han inte lastar FHM för detta:

– Jag har förståelse för de beslut som har tagits, men jag beklagar livligt att lagstiftningen inte fanns när det där jäkla viruset kom.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!