Det tog Pettersson 11 dagar, 2 timmar, 40 minuter och 29 sekunder att ta sig de 160 milen från Anchorage till Nome. Vilket var Petterssons långsammaste tid under de sex åren som han har kört tävlingen.

– Jag och hundarna gjorde vad vi kunde och tog oss in på 20:e plats. Vi hade givetvis hoppats på en bättre placering, men efter Shaktoolik märkte jag att magsjukan som drabbade en del av hundarna tärde på energin, förklarar Pettersson på Facebook.

Under tävlingen så hade den förre hockeymålvakten en betydligt bättre placering på gång. Mitt i tävlingen så låg han runt tionde plats med hugg på ännu mer.

Artikelbild

| Mats Pettersson pustar ut i målet.

Pettersson startade "The Last Great Race" med 14 hundar, men efter sex sträckor tvingades han lämna en hund och bara en sträcka senare ännu en. Innan målet så hade han lämnat ytterligare fyra hundar på vägen och i mål så hade han åtta kvar.

– De jag hade kvar i spannet kämpade hårt hela vägen in i mål. Kvar i spannet då var ledarhunden Holly My Main och Ranger, Sailor, Avalanche, Eggs, Suarez, Lupus och OT, förklarar Pettersson.

Mats Pettersson har tidigare sagt att han varje år siktar på att klättra i prislistan, men efter förra årets 18:e plats så blev det nu 20:e.

Vann tävlingen för första gången gjorde Peter Kaiser, 9:12:39:06 och tvåa var Joar Leifseth Ulsom endast tolv minuter senare. Damerna i tävlingen satte nytt rekord genom att vara tre stycken bland de tio bästa och det var Jessie Royer, trea, Aliy Zirkle, fyra, och Paige Drobny, sjua.