Paussnacket bakom BC Luleås vändning

Mötte ligans poängstarkaste lag på bortaplan och fick en mardrömsstart – då tog BC Luleåspelarna ett allvarligt snack med varandra och vände sedan matchen. Inte minst med Thomas Massamba som frontfigur.

6 december 2018 21:37

Passningar kastades bort, öppna skott missades, markeringar i det defensiva spelet uteblev och hemmalaget tog chanserna. Det såg inte alls bra ut i matchinledningen när BC Luleå gästade Borås Basket. Hemmalaget gick tidigt i från till 13–6 och hade inte Thomas Massamba kommit upp stort i slutet av den första perioden hade siffrorna varit större än 22–16. Då tog också BC ett rejält snack i pausen.

– Det är mycket som sägs och jag tror faktiskt inte att du vill höra, men det handlade om att alla skulle ta och skärpa sig. Vi kan inte tänka på någon annan utan bara oss själva. Du kan bara börja med dig själv innan du pekar finger åt någon annan. En match är 40 minuter så det är ingen idé att hänga läpp, säger Thomas Massamba.

BC-tränaren Peter Öqvist om paussnacket:

– Det är klart att vi skruvar på, men alla visste ändå vad som behövde göras. Det var ganska sakligt. Det gällde bara att komma upp på tå och börja vända, säger Öqvist.

Thomas Massamba klev sedan ut och inledde den andra quartern med att sätta en tung trepoängare och därifrån började Luleå hitta rätt på allvar.

Gästerna fick i gång sitt anfallsspel, vann duellerna under korgarna och fick hemmalaget frustrerat. Dessutom satte nyförvärvet Tristan Spurlock en trepoängare för att äntligen få skriva in sig i poängprotokollet i BC Luleå-tröjan.

– Det kändes bra. Det var definitivt ett steg i rätt riktning för mig idag och nu är det mycket matcher som väntar så det gäller bara att komma i gång, säger Tristan Spurlock.

BC tog ledningen för första gången i matchen tätt inpå halvtid och det var sedan en ledning man inte skulle släppa under resten av matchen.

Robert Gilchrist och Denzel Andersson var starka under korgarna, Tavarius Shine och Corban Collins växte in i matchen samtidigt som matchens bästa spelare, Thomas Massamba, fortsatte ta ansvar.

– Jag gör vad coachen och klubbdirektören tog hit mig för. I tuffa matcher när vi behöver poäng så gör jag poäng. När jag inte behöver göra poäng så skjuter jag två skott. Idag behövde laget att jag var aggressiv och då var jag aggressiv, säger Massamba.

Det var till slut förhållandevis kontrollerat som BC Luleå vann matchen med tolv poäng och framför allt höll man ligans poängstarkaste lag nere på 75.

– Det är ett bra offensivt gäng så att hålla dem på 75 får vi vara nöjda med. Vi kanske inte är nöjda med försvaret över 40 minuter, men i bitar av matchen gör grabbarna jobbet väldigt bra. Jag är väldigt nöjd att vi vinner den här matchen, säger Peter Öqvist.

Matchfakta

Borås?75

BC Luleå?87

(22–16, 22–31, 19–24, 12–16)

Borås: Nimrod Hilliard 20, Simon Gunnarsson 14, Marcus Tyus 14, Michael Moore 10, William Gutenius 9, Fredrik Andersson 6, Daniel Thuresson 2.

BC Luleå: Corban Collins 19, Thomas Kalemba-Massamba 17, Denzel Andersson 15, Robert Gilchrist 12, Tavarius Shine 10, Tristan Spurlock 6, Anton Kobylak-Berglund 4, Daniel Hansson 3, Tim Kearney. Publik: 1 049.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Adam Andersson