Pandemin stoppade vinstjakten i sprintcupen

Hon siktade på att nå en pallplats. Det klarade hon redan första världscuptävlingen. Sedan överträffade Jonna Sundling alla förväntningar säsongen 2019/20 – och jagade till slut totalsegern i sprintcupen.

30 mars 2020 06:00

Men nu vet vi ju hur det slutade. Säsongen tog slut i förtid. Och när Sundling väl hade förstaplatsen i sikte rycktes den möjligheten ifrån henne.

– Det blev absolut en bra säsong, jag är väldigt nöjd med den i stort. Det som var tråkigt var att jag inte fick köra om förstaplatsen på slutet när jag ändå låg så bra till. Jag hade ju bara 23 poäng upp till Linn (Svahn), så jag hade ändå en rimlig chans, säger längdåkaren som tävlar för Piteå Elit.

25-åringen från Umeå var redan på plats i Kanada inför sista tävlingen i världscupen. Då hade hon ett tryggt avstånd ner till fjärdeplatsen. Slovenskan Anamarija Lampic var bara 14 poäng efter på tredje plats och Linn Svahn fanns på förstaplats 23 poäng före Sundling. Sundling såg fram emot en het kamp mellan de tre. Men pandemin satte alltså stopp för tävlingen.

Så trots andraplatsen så känns det surt.

– Innan säsongen så hade jag tagit andraplatsen, helt klart. Men när man är så nära och det kommer något sådant här i vägen – det är lite frustrerande. 

Du sa innan säsongen att en pallplats under säsongen vore bra. Det blev fem – och du blev tvåa i sprintcupen.

– Jag gillar att sätta upp realistiska målsättningar för att man inte ska bli så besviken om jag inte klarar dem. I alla fall utåt. Men i bakhuvudet har man ju alltid vissa andra saker.

 

Piteå Elits sportchef och tränare Joakim Abrahamsson gillar det han har sett av åkaren i vinter.

– Det har varit jättehäftigt att följa henne den här vintern, speciellt i sprinten. Sättet hon mognade och tog bättre och bättre beslut den här vintern är imponerande, säger Abrahamsson.

 

Det viktigaste lyftet för Sundling har blivit klassiska åkningen där hon har tagit tre pallplaceringar den här säsongen.

– Så många klassiska pallplatser betyder väldigt mycket för mig. Jag har velat bli jämnare i både klassisk stil och skate och nu börjar det ta sig. Det har varit otroligt roligt att få den utvecklingen den här säsongen, säger Jonna Sundling.

– Jag har fått både bättre kapacitet och teknik. Det är en del bitar som jag har tränat på och velat utveckla och det är roligt att se att man får något för det jobbet som man har lagt ner för att bli bättre på klassiska delen. Det gör en mentalt starkare också när man får svart på vitt att träningen ger resultat.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Herman Öberg