Påskrallyt från insidan

Påskrallyt är Sveriges största fältskyttetävling.Norrbottens-Kuriren tog rygg på patrull 6 – för att uppleva tävlingen från insidan.– Jag har varit med sedan 1977, så det börjar bli några år, säger Donald Johansson, Ale.

PATRON UR. Alf Edin, Ale, väntar på att skytteledaren ska komma och inspektera hans Sauer efter klargjord skjutning.

PATRON UR. Alf Edin, Ale, väntar på att skytteledaren ska komma och inspektera hans Sauer efter klargjord skjutning.

Foto: Jimmy Landström

Övertorneå2010-04-06 09:16
– Ja, nu är det dags. Jag ropar upp alla namnen för att kolla att alla är på plats och sedan åker ni, säger tävlingsledaren Harry Grape.
Påskafton är den andra tävlingsdagen av fyra under Påskrallyt.
164 deltagare är på plats för att göra upp i den deltävlingen som är den mest prestigefyllda.
SM i vinterfältskytte.
Tävlingsdagen är tre timmar förskjuten på grund av dimma när jag strax efter lunch tränger mig in i karavanen av bilar som svänger ut från Folkets Hus i Övertorneå. Station 1 och 2 ligger i Hedenäset. Patrull 6 består av
16 skyttar som kommer från Sveriges alla hörn. Bland
andra Liselott Danielsson som åkt 145 mil enkel resa från Värnamo till Övertorneå.
Karavanen får stanna upp och vänta några minuter innan gruppen före åker vidare från station 1.
Jag har glömt hörselkåpor och öronproppar, men skytten Stefan Sundelin är väl försedd och lånar ut ett par nya utan begagnat öronvax.
"Intressant att följa"
Vid station 1 finns ett par åskådare som har ett stort skytteintresse. Kalixbon Erik Strömbäck är en av dem. Men han ser sannerligen inte ut som 97 år gammal.
– Jag höll på med skytte
i 60 år innan jag lade av. Det är intressant att följa så länge jag orkar. Det är alltid några kvar från tiden jag själv höll på, säger Erik Strömbäck.
"Två minuter kvar..., en minut kvar...., färdiga – eld!"
Skytteledaren Gunnar Sundelin ropar ut order från första stationen. Sedan följer ett smattrande under de 50 sekunderna som skyttarna har på sig att avlossa sex skott med sina Sauer-bössor. Patronerna är 6,5 millimeter.
– Station 1 till 4 går okej, men när vi kommer till 5 och 6 i Puostijärvi brukar jag kalla det för ”suckarnas stationer”. Vindarna snurrar runt, runt där ute på sjöarna och det är väldigt svårt att pricka rätt på siktet, säger Råneåbon Joakim Nordlund.
Efter fyra stationer leder samme Nordlund tävlingen på 24 träffar, varav 22 i innerringen.
Stor del av inkomsten
Sedan är det dags för matstopp i byn Liehittäjä där Erik Gustafsson sköter intresseföreningen och korvgrillningen. Påskrallyt är en stor del av deras inkomst under året. Och jag kan intyga att den finska tjockkorven smakar alldeles förträffligt med en klick starksenap på.
Totalledaren Joakim Nordlund hoppar över korven.
– Jag gillar inte att äta före jag ska skjuta så maten ligger och skvalpar i magen.
Sedan åker vi vidare till Puostijärvi – suckarnas två sista stationer.
Och mycket riktigt – ledaren skjuter bort sig. Nordlund sätter bara två av sex skott och är borta från tävlingens toppstrid.
Istället smyger en veteran med. Ales Donald Johansson som också ingår i grupp 6.
Han sätter samtliga 36 skott på de sex stationerna, varav 24 i innerringen och tror därmed att han ska vinna tävlingen.
Men sörlänningen Henry Johansson, Eda, som tävlar i den sista gruppen för dagen, går förbi på sluttampen och vinner SM med 25 innerringar.
– Mitt bästa resultat ändå i den här deltävlingen. I fjolbommade jag helt på station 5. Jag är väl ändå nöjd även om jag trodde att jag skulle vinna, säger Donald Johansson.
Utgår från hotellet
Påskrallyt är en stor inkomstkälla för Övertorneås näringsliv. Hotellet är fullsatt under tävlingshelgen även om de fyra tävlingsdagarna är fördelade mellan Pajala, Niemis, Juoksengi/Pello och Övertorneå. Deltagarna utgår från hotellet i Övertorneå, ledarstaben sitter i Folkets Hus och där är också prisutdelningarna under kvällarna.
– Så länge Påskrallyt överlever så överlever fältskyttet. Det är ett unikt upplägg med fyra tävlingsdagar och ingen annanstans i Sverige får de skjuta så mycket som här, säger Harry Grape.
Bäste norrbottning i Påskrallyt blev Gustav Lövgren, Niemisel, som kom tvåa.
– Allt känns jätteroligt eftersom det är en av de större tävlingarna i Sverige. Jag sköt fullt tre av fyra dagar, det är jag extremt nöjd med. Det är nog första gången jag gör det på Påskrallyt, säger Gustav Lövgren.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!