Sverige bjöd på en rejäl överraskning när truppen till mixedstafetten som inleder VM:et på hemmaplan i Östersund togs ut.

Linn Persson, Hanna Öberg (Piteå), Jesper Nelin (Piteå) och Sebastian Samuelsson, i den ordningen, är det som drar på sig den gula tävlingsoverallen i premiären.

Alltså inte en formstark Mona Brorsson på förstasträckan.

– Hon (Linn Persson) är en perfekt förstaåkare och det var därför vi valde henne före Mona Brorsson, säger förbundskapten Wolfgang Pichler på onsdagens presskonferens.

– Det är det bästa lag vi kan erbjuda i morgon och vi har bra outsiderchanser att göra ett bra resultat.

I fredagens sprint får däremot Mona Brorsson vara med och tävla. Hon, Anna Magnusson (Piteå), Hanna Öberg och Linn Persson får chansen i den inledande individuella distansen.

I herrarnas sprint på lördag får Jesper Nelin och Sebastian Samuelsson sällskap av Peppe Femling (Piteå) – och Fredrik Lindström.

– Vi är oerhört glada att Fredrik är tillbaka, säger Pichler om veteranen, som är tillbaka från den körtelfeber som hållit honom borta en längre tid.

– Han är i ganska bra form. Inte 100 procent men han är bra. Vi hoppas att han kommer i form mer och mer under mästerskapet.

Fredrik Lindström har, sedan han blev sjuk, haft just VM-starten som ett mål.

– Någonstans blev det målet. När jag blev sjuk så fick man ställa in sig på att det här skulle ta tid och att jag förhoppningsvis skulle vara redo till VM. Nu är jag här och det känns grymt bra, säger Lindström. (TT)