Kalixföraren Fredrik Tiger fick äntligen jubla över seger på is

En flera år lång kamp är över.
På lördagen blev Fredrik Tiger, Kalix, svensk mästare i isracing.
- Så oerhört skönt, jublar han.

ÖVERKALIX2007-03-26 06:00
Det var en lycklig Fredrik Tiger som tog emot välförtjänta applåder och gratulationer från åskådarna i Överkalix efter målgången i vinterns sista SM-heat. För första gången kunde han kliva ur sin BMW som svensk mästare i isracing.
- Som jag har längtat efter den här dagen. Tidigare år har det bara strulat och jävlats för mig, därför känns det nu så oerhört skönt, säger han.
Kalixföraren låg tvåa totalt, en poäng efter ledande Sören Häggström, inför den sista deltävlingen av fyra i Överkalix och förutsättningarna för att ta sig förbi Häggström var glasklara.
En seger och som sämst en andraplats var kraven i de två heaten. Och Tiger kände av pressen.
- Jag brukar aldrig vara nervös inför en tävling men i dag var jag det ordentligt. Jag ville inte äta något för det kändes som om jag skulle kräkas, berättar han.
Fredrik Tiger, som tävlar i klass I långsnabb, fick dock precis den start han ville ha på tävlingen med seger i första heatet och skaffade sig på så sätt ett gyllene utgångsläge inför det sista och avgörande.
- Jag tänkte att jag skulle försöka ta starten och vara sämst tvåa ut, berättar han.

"Hade inte tempot"
Sagt och gjort. Tigers oranga BMW var snabbast iväg när startsignalen gick men i första kurvan passerades han av Morjärvs Mikael Jansson. Som tur var höll sig Kalixförarens närmaste konkurrenter i kampen om SM-titeln, Sören Häggström och Kjell Persson, på behörigt avstånd.
- Jag hade inte tempot och modet för att ge Jansson en kamp om förstaplatsen så i stället körde jag taktiskt och bara bevakade min placering. När jag såg att de närmade sig ökade jag farten lite. Jag visste ju att det skulle räcka om jag blev tvåa, säger han.
Men trots att Häggström snurrade och Persson tappade ett hjul vågade Fredrik Tiger inte ta ut något i förskott.
- Inte förrän jag körde över mållinjen. Jag vet ju hur snabbt det kan gå i den här sporten. En punktering och man är borta.
Tidigare har Tiger varit sexa som bäst på SM och även i år såg det till en början mörkt ut.
I den första deltävlingen i Örnsköldsvik gick nämligen drivaxeln av och han blev utan poäng.
- Jag har fått jobba i underläge hela tiden och det var väl först i dag som jag vågade hoppas på seger. Men det gör det ju inte direkt mindre skönt nu när det gick vägen. Härligt att få visa alla som tvivlat på att man kan åka fort.
Säsongens framgångar i isracing har gett blodad tand.
- Nu blir det stenhård satsning, lovar Fredrik Tiger.
Men det fanns fler svenska mästare från Norrbotten efter avslutningen i Överkalix. I klass II kortsnabb körde Kirunas Jakko Ollila i mål som totalsegrare efter att ha vunnit båda lördagens heat.
- Det kan inte bli bättre. Jag har laddat hela veckan för det här, säger en nöjd Ollila.
Han tackade efteråt sin bil och banan som båda enligt honom var "helt perfekt".
- Det finns ingenting att klaga på, säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!