Det Kallas kärlek

Ett gudomligt ryck i backen gjorde henne till megastjärna.  Men det är fjärran från strålkastarskenet som Charlotte Kalla bygger fart och kraft för sina stordåd.  Ensam i en brant skogsbacke sliter hon sig fram i den obönhörligt monotona träningsvardagen.

Foto: Andreas Wälitalo

Foto: Andreas Wälitalo

Foto: Andreas Wälitalo

ÖSTERSUND2008-10-29 06:00
- Jag älskar att träna, och det har jag alltid tyckt, säger Tärendös stolthet med glittrande glada ögon. Med all säkerhet är den kärleken en viktig förklaring till att Charlotte Kalla i dag är en av idrotts-Sveriges allra hetaste stjärnor, som kanske snart får Bragdguldet, 21 år gammal. Tillsammans med sin målmedvetenhet, en motor som spränger alla gränser, och en makalös vinnarinstinkt jagar Kalla vidare mot den allra yppersta skidtoppen i världen. Om två år i Vancouver-OS ska hon vara som bäst, men redan i vinter kan hon bli världsmästare i tjeckiska Liberec och vinna spektakulära Tour de Ski för andra gången. Norrbottens-Kuriren åkte till Östersund, där nästan alla skidess från länet bor numera, för att följa träffa Kalla och de andra i vardagen. I vardagsslitet på rullsskidspåret och i gymet följde vi Kallas envetna kamp för att i de kommande tävlingarna plocka nya tiondelar och hundradelar av sekunder. Ett mödosamt arbete, där det gäller att aldrig vika ner sig, även om olust oroar, eller regn, blåst och snöstorm piskar runt öronen. När vi tar plats vid hennes "rysarbacke" på en av de fina asfalterade rullskidslingorna norr om skidstadion i Östersund är det inte alls sånt väder. Husmanskost borta
Slösande sol, höstfärger och en frisk härlig luft gör förmiddagen ljuvlig. - Underbart, säger Kalla när vi talas vid över en middag på hotell Älgen i Östersund, där Charlotte och hennes sambo Tiio Söderhielm äter middag när den tuffa uppbyggnadsträningen kräver all sin tid. Husmanskost, pasta, mycket sallad. Kroppsförråden fylls på. - Nog brukar vi laga mat hemma också, men det är skönt att vi, speciellt under högveckorna, kan komma hit och äta. Jag fick tipset av skidkompisen Fredrik Uusitalo från Muoduslompolo som också bor här i Östersund, säger 21-åringen från Tärendö. Kalla kör på varv efter varv. Ner i stadion, upp igen i de sega slakmotorna, och branta klätterbackarna. Här bygger hon hårdheten för den tuffaste av sporter. Vi vet att 103 miljoner TV-tittare såg när hon mosade världscupvinnaren Virpi Kuitunen med sitt fantastiska ryck i backen utanför Cavalese. Det var smått obegriplig dramatik och skidhistoria under några oförglömliga minuter. Det är också dessa bilder som Charlotte gärna målar upp när hon gnuggar på i backen i Östersund. Hon har nyss kommit hem från läger på glaciären i Ramsau, där hon för övrigt sprang rejält vilse tillsammans med Anna Haag under ett pass. - Vi hade ingen mobil, och det blev mörkt innan vi kom hem. Tack och lov var det månljus. Nu har jag lärt mig är att alltid ha med mobilen. Säger nej
Tuffa glaciärläger kräver återhämtning och hon kör inte som allra hårdast just den här veckan. Så här års ska hon också ha tid för media. Trycket är stort från TV, radio och tidningar. Nyligen var hon dagens gäst hos Lotta Bromé i P 4, en direktsänd intervju som gick lysande, men som var lite "nervig" även för en medievan tjej som Charlotte. - Jag vill gärna ställa upp och har blivit bättre på att säga nej, men det är skönt att jag fått hjälp av förbundet att styra upp mediabiten. Det är viktigt för att klara av träningen fullt ut. Numera har hon också fått hjälp att med att sköta sina sponsorkontakter, och investera alla hennes snabbt växande inkomster på ett bra sätt. Bara i prispengar drog hon in 1,3 miljoner kronor i världscupen förra säsongen. "Träna bra"
Det är inför framtiden mycket värdefulla kontrakt som hon nu skriver på och då krävs en agent med tentakler ut mot näringslivet och den stora idrottsvärlden. Den som sköter detta är ingen mindre än tidigare storåkaren Per Elofsson i ett samarbete hon verkligen uppskattar. - Jag talar med Per någon gång i veckan och stämmer av. Träningen, ja, allt gick lättare för mig den dag Per kom in i bilden. Jag har inte funderat så mycket på det affärsmässiga, men nu kan jag lugnt lämna över, säger Kalla. Vad är hans viktigaste råd till dig? - Att träna bra, och ha roligt. Ett annat samarbete som betyder mycket är det med landslagskaptenen Magnus Ingesson på tränarsidan. - Jag har hört mycket om Magnus fina arbete med de yngre tjejerna, och när vi fick chansen att välja i landslagsgruppen valde jag Magnus. Det känns mycket bra. Han förstår helheten i skidsatsningen efter sin egen karriär, säger Charlotte. Träningsmässigt har hon inte förändrat så mycket när det gäller mängden. Nivån ligger på 650 timmar. Däremot lägger hon lite mera krut på styrketräningen och på staktekniken, som betyder allt mer i längdsporten. Skate favoriten
- Jag vill få med magen mera, och koppla på bålen i stakningen. Jag har mest varit en armåkare förut. Tekniken stämmer ibland, men jag faller också tillbaka till gamla synder då och då, avslöjar Tärendö-tjejen. Kalla som är bättre i skate, vet också att hon måste bli lite vassare i klassiskt i år om hon ska kunna återupprepa segern i Tour de Ski. - Jag känner att jag går framåt i klassisk åkning, men skate är fortfarande favoriten, ler hon. Härligt med tanke på att 10 kilometer fritt är distansen när världscupen inleds på Dundret om några veckor. För att öka hårdheten i den vältrimmade kroppen tränar hon på gymet Pulzinn, inte långt från skidstadion. Vid Kurirens besök i gymet med Kalla, övervakas träningen av fysioterapeuten Pierre Johansson, från svenska olympiska kommittén, SOK, som är en ny resurs för längdlandslaget. Han följer henne noga och ser till att hon gör övningarna på rätt sätt. Tänjer gränserna
Musklerna spelar under hennes orange tröja och Charlotte är extremt koncentrerad i övningarna med skivstången. Inget får gå snett med skador som följd. Spännande att se, men hela tiden tänjer Charlotte Kalla sina gränser. Vare sig det handlar om den branta tränings- och tävlingsbacken eller andra utmaningar i livet. Det ska bli hur intressant som helst att följa hennes fortsatta karriär. Till sist: När vi nästa gång möter Charlotte Kalla, i den artikelserie vi nu startat, handlar det mera om hennes tankar inför världscupen i Gällivare, Tour de Ski, VM i Liberec, OS 2010, privatlivet samt framtiden i stort och smått.

Kallas vanliga

träningsvardag 08.00. "Jag stiger upp och äter havregrynsgröt". 09.00. Intervaller på rullskidor ute på Frösön, " Jag kör ända upp till Frösötornet"!! 11.00. Hemma i lägenheten igen. "Jag duschar och äter sedan lunch på restaurangen Mr Husman". 13.30 - 14.30. Sover middag hemma. 14.40: Mellanmål. "Brukar bli mackor och yoghurt". 15.30: Löptränar hemifrån, eller styrketränar på gymet Pulzinn. 17.30. Hemma, dusch och byta om. 18.00: Middag med husmanskost och sallad på Hotell Älgen. 19.00: Koppla av hemmavid.

22.00: Sovdags.

FAKTA
Charlotte Kalla
Ålder: 21 år.
Yrke: Längdskidåkare.
Bor: Eriksbergsvägen, 500 meter från Östersunds skidstadion.
Familj: Pappa Erik, mamma Lena, och systrarna Cecilia (som flyttat till Umeå) och Christell,  samt pojkvännen och sambon i Östersund, Tiio Söderhielm. 
Klubb: IFK Tärendö.
Meriter: Totalsegrare i Tour de Ski 2007-2008. Totalfyra i världscupen. Tre JVM-guld.
Aktuell: Förbereder sig för en ny säsong där Tour de Ski och framförallt VM är hennes stora mål under det kommande året.

Det bästa med Östersund:
– En fin stad och ett riktigt skidåkar-Mekka.
Det bästa med Tärendö:
– Det är så vackert, och där finns tryggheten för mig.
Det bästa med Gällivare:
– Snösäkert, bra spår och kul att de får arrangera världscupen vartannat år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!