"Hon ska kunna omsätta fem miljoner kronor per år"

För tre år sen tvivlade Wolfgang Pichler på om förbundet verkligen skulle satsa på Hanna Öberg. "Är hon ens en talang?", löd Pichlers hårda omdöme. Efter tre års stenhård träning, upp emot tre gånger per dag, har Öberg vunnit OS-guld. Nu avslöjar skidskytteförbundet att guldhjälten kan komma att omsätta upp emot fem miljoner kronor per säsong inom några år.

Foto:

OS2018-02-15 15:52

För tre år sedan tog Svenska skidskytteförbundet ett avgörande beslut. De skulle satsa ordentligt – i Östersund. De skulle lägga sina samtliga resurser där, såväl ekonomiska som personella.

Förbundet skulle också hitta rätt talanger att satsa på.

I Piteå hittade de Anna Magnusson och Hanna Öberg. De båda fick chansen att flytta till den jämtländska staden.

Men Wolfgang Pichler såg, i ärlighetens namn, bara en stor potential hos den förstnämnda.

– Vi höll på med den här processen och skulle göra slututtagningarna när  Wolfgang vid ett par tillfällen sa: "Den här Hanna Öberg – är hon verkligen en talang?", minns Ingemar Arwidson, generalsekreterare för Svenska skidskytteförbundet.

Den 15 februari 2018 bevisade Öberg att hon var och är en talang utöver det vanliga. Hon chockade alla och tog hem OS-guldet på distansloppet.

– Jag grät en skvätt. Det här hade man inte trott, säger Ingemar Arwidson.

Han fortsätter:

– Ur förbundsperspektiv hade vi som mål att vi skulle ta en medalj. Framförallt i nån av stafetterna. Men de unga åkarna är i en fantastisk åkform nu och så är de så duktiga på att skjuta. Men att det skulle bära så här långt, mot alla de stora stjärnorna? Nej, det trodde jag var helt omöjligt.

Vad är då hemligheten bakom det historiska OS-guldet?

Träning.

Träning.

Och åter träning.

– De kämpar så otroligt hårt. Ibland funderar vi på om vi kör för hårt med dem, säger Arwidson.

Varför?

– Det är stenhård träning och intensivt. Det blir väldigt många timmar som man måste lägga ner. Och det är de här passen som gör att det är så bra sammanhållning. De tar sig igenom passen gemensamt. För att bli bra i skyttemomentet måste du träna och ha stressen runt dig. Men det är jättemycket pass. De kör en träning halv nio varje dag, en gemensam träning. Det är olika typer av intervaller. Wolfgans träning är tuff, alltså. Jättetuff. Han bygger mycket på att man ska kunna hantera mjölksyra och ligga nära max. Man ska kunna bryta ner mjölksyran och köra nära maxpuls.

– Det är nära gråten många gånger per säsong, även på träning. Men de är tävlingsmänniskor. Herregud, vad de kämpar. Förmiddagspasset är de klara med vid halv tolv-tolv. Sen är det dusch, äta och vila. Sen kör de igång vid halv fyra igen. Och sen är det inte ovanligt med ett skyttepass eller styrketräningspass på kvällen.

Kör de tre pass om dagen?

– Ja?

På försäsongen? Eller året om?

– April månad är i stort sett träningsfri, när det gäller planerade träningspass. Då kör de mer motionsåkning tre-fyra gånger i veckan. Men sen är det inrutat. Från första maj och framåt är det tre pass om dagen. Man tränar hårt i många idrotter – men ibland tror jag inte att det är många som tränar mer än de här skidskyttarna. Sen finns det längdåkare som ligger högt med. Men det är tufft.

Hanna Öbergs historiska OS-guld kan bli guld värt – ekonomiskt.

Generalsekreteraren Ingemar Arwidson berättar:

– Det finns premier inbyggt i det. En del sponsorer har vi skrivit kontrakt med, till exempel klädsponsorer och så, där det faller ut bonus till den som gör det bra. Likadant har vi ett system där de får betalt per världscuppoäng. När Hanna kommer upp på den här nivån öppnar de ekonomiska möjligheterna upp sig, i och med att vi är så medialt exponerade. För att vara en liten sport är vi oerhört medialt exponerade, det är många timmar i tv. Världscupen sänds, VM sänds och nu OS då.

Vad är Hanna Öbergs guld värt ekonomiskt? För henne snarare än förbundet?

– Hanna har nu en bra språngbräda till bra sponsorkontrakt. Men ska det bli riktigt bra krävs det att det här upprepas. Inte OS-guld kanske, men att hon är med i världscupen och slåss om pallplatser. Det får inte blåsa över på en dag. Det är först då som de stora pengar ramlar in, som det ser ut i Sverige. Det är inte som i Ryssland där du får en jättebonus och lön livet ut. Men hon är i början av sin karriär, förvaltar hon det här rätt så handlar det om bra pengar. Väldigt bra pengar.

Vad betyder det?

– Vi har systemet med prispengar i världscupen att en seger där ger 130 000 kronor, en andraplats ger 80 000 och en tredjeplats 50 000 kronor. Där har du en grundbult. Sen är det skidfabrikanter och skofabrikanter som har sina egna kontrakt med klausuler. Om hon skulle fortsätta vara framgångsrik och ligga på topp 10-listan allt som oftast, så bedömer jag hon ska kunna omsätta mellan tre och fem miljoner kronor per år i skidskytte. Men då måste man etablera sig i toppen. Nu är Hanna mer i början av karriären. Men det här öppnar möjligheter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!