Jagar medaljer på historisk mark: ”Glad att sporten lyfts”

Vad är väl en sprint vid slottet? Hanna Lundberg tävlar på historisk mark i centrala Edinburgh. Här jagar Luleås världsstjärna medaljer i grenarna som har gjort orienteringen lättare att följa. ”Man är glad att få vara med om den utvecklingen och att sporten lyfts”, säger hon.

Hanna Lundberg är redo inför sprint-VM som börjar på fredagen i centrala Edinburgh. Hon hoppas kunna följa upp förra årets medaljsuccé från vanliga VM.

Hanna Lundberg är redo inför sprint-VM som börjar på fredagen i centrala Edinburgh. Hon hoppas kunna följa upp förra årets medaljsuccé från vanliga VM.

Foto: EMMA WALLSKOG/Bildbyrån

Orientering2024-07-12 07:00

Det mäktiga slottet från 1100-talet, Royal Mile och andra centrala delar av Edinburgh får inte bara besök av turister den närmaste veckan. Hit kommer även Hanna Lundberg och resten av orienteringseliten för att göra upp i sprint-VM. Det är sprint på fredagen, sprintstafett på söndagen och knockout-sprint på tisdag i nästa vecka.

– Jag måste säga att jag har en oförskämt dålig koll på Edinburghs historia. Och jag kommer nog inte ha tid att ta reda på så mycket mer innan fredag. Jag kommer nog vara en väldigt dålig turist om man ser det så, säger Hanna Lundberg.

Hon har varit på plats i frihetskämpen William Wallaces och kung Robert the Bruces trakter i några dagar. Men Lundberg har inte sett filmen ”Braveheart”.

– Jag har faktiskt tänkt att jag ska se ”Braveheart”, men jag har inte kommit så långt. Men det står på min to-do-list, säger hon och skrattar gott.

Luleås orienteringsstjärna höjde sin nivå i vanliga VM förra året där hon tog sin första individuella VM-medalj (brons på medeldistansen) och vann guld i stafett.

Tån som hon bröt inför världscuptävlingarna i Schweiz i slutet av maj är bra igen.

– Den har äntligen läkt och hindrar mig ingenting alls. Det är väldigt positivt. 

Gör hon bra tävlingar i Skottland har hon nya medaljchanser. 

– Jag ser mest det här som en chans till en VM-start. Jag vet att jag vill bli bäst i världen någon gång och det här är en chans, men det kommer väldigt många fler förhoppningsvis. Det är inte på fredag som det är på liv eller död och min sista chans. Utan jag gör mitt absolut bästa för att prestera bra där, men också för att lära mig inför framtida VM-starter.

Är det sprinten eller knockout-sprinten som passar dig bäst? 

– Jag skulle säga den individuella sprinten som går på fredag. Men jag har jobbat med min knockout-sprint och har höjt den nivån också. Det blir spännande att se hur långt det räcker.

Hon har pluggat på rejält om tävlingsområdet som hon inte har fått besöka de senaste åren.

– Området är avlyst som det heter, så där får vi inte vara. Men det finns en gammal karta och Google street view är… Jag har spenderat väldigt många timmar där och kollat på gränder och gator och fått en blick över området. Vi sitter och analyserar den gamla kartan som finns där och försöker lägga exempel på sträckor som kan komma upp där.

Men då räknar ni kanske med att ni ska tvingas upp på slottet för att ta en kontroll? 

– Som vi spekulerar i nu så är vi långt ifrån säkra på det. Man sitter och försöker spekulera i hur banläggarna har tänkt. Vi tror att han har tänkt på ett annat sätt. Men man får ju alltid försöka vara nollställd när man får kartan och ta de kontroller som kommer. Men jag tror absolut att det kommer att bli fina tv-bilder från slottet. 

Det har hänt väldigt mycket tekniskt och när det gäller grafiken i tv-sändningarna de senaste åren. Stadstävlingarna har gjort sporten ännu lättare att följa. 

– Ja, jag märker jätteskillnader när man går runt hemma och folk kommer fram och säger att det har blivit så himla kul att följa orientering. ”Vi sitter verkligen på helspänn och det är en av de roligaste sporterna att följa”. Det är verkligen inte idrottare som säger det. Det är jättespännande att utvecklingen har gått framåt. Man är glad att få vara med om den utvecklingen och att sporten lyfts. 

Lundbergs generation är den första som har växt upp med stadsorientering. Hon gillar både det nya och den traditionella tävlingsformen.

– Det är två helt olika saker skulle jag säga. Orienteringen är väl i grunden från skogen. Det är kärnan i det, men jag tycker att det som kan erbjudas i städer är att det blir intensivt på ett annat sätt och lite mer action. Det kan hända jättemycket i skogen också, men det är häftigt på två olika sätt helt enkelt.

Hur väl känner du att du kan de här gatorna nu?

– Jag skulle säga att det området kan jag i grunden bra. Det som är så spännande är att man vet ju aldrig vad banläggaren hittar på. Utvecklingen i sprint har gjort så att de kan stänga av vilka gator de vill. De kan öppna upp nya gränder. Det kan hända ganska mycket på så sätt. Man kan ju aldrig säga att man kan det för man vet inte vad banläggarna hittar på. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!