TV-profilen Jacob Hård hyllar Hanna Lundberg

I lördags spöade den 19-åriga OK Renen-orienteraren Hanna Lundberg hela den övriga världseliten på seniornivå när hon vann världscuploppet i Idre. "Hon slår igenom tidigt och hon gör det med sådan uppenbar potential", säger Jacob Hård.

SVT-kommentatorn Jacob Hård öser superlativer över OK Renens Hanna Lundberg.

SVT-kommentatorn Jacob Hård öser superlativer över OK Renens Hanna Lundberg.

Foto: Nisse Schmidt/MATHIAS BERGELD

Orientering2021-08-17 14:09

2015 vann Hanna Lundberg som 13-åring sin klass i O-ringen. Åren har sedan gått och Luleåtjejen har tagit ständiga kliv år för år. Och nu har hon nått ända upp på den yppersta nivån och har fått stiga upp högst på pallen i en internationell tävling på seniornivå.

Under lördagen vann Lundberg nämligen världscuploppet över medeldistans i Idrefjällen. 19-åringen var först ut av samtliga i det individuella startfältet eftersom hon inte tidigare deltagit i så många världscuplopp och inte har någon särskild ranking sedan tidigare. Hon sprang i mål på tiden 39 minuter och 20 sekunder på den tuffa bansträckningen i fjällterräng och sedan följde en lång väntan i målfållan innan glädjebeskedet till slut kom.

Jacob Hård, mångårig kommentator på SVT, kommenterade loppet och har också följt Hanna Lundbergs framfart tidigare under sommaren under VM och sprint-EM.

Jacob Hård har sett, och kommenterat, när andra unga svenskor har fått sitt stora genombrott i idrotter som friidrott och längdskidåkning. Det han upplevde i lördags når upp på samma nivåer, menar han.

– Det är enormt imponerande och hon har verkligen tagit ett jättekliv. Det är lite så där som det ser ut ofta med de riktigt stora talangerna. De kommer fram ganska tidigt och de tar de där sjumilakliven och sedan så är de bara där uppe helt plötsligt och inne i eliten, säger Jacob Hård.

Vad kan du jämföra det här genombrottet med?

– Ser man till andra idrotter kan det jämföras med Stina Nilsson, Carolina Klüft, Charlotte Kalla eller för all del Tove Alexandersson när hon slog igenom. De gick i genom ljudvallen liksom, säger Hård.

undefined
Hanna Lundberg, OK Renen

En anledning till att hoppet från junior till senior har gått så snabbt för Lundberg har med pandemin att göra, menar SVT-profilen. Eftersom så många tävlingar på juniornivå har blivit inställda de senaste två säsongerna har Lundberg tagit sina kliv på träningsnivå och att det är först nu hon kan skörda frukten av allt träningsslit i skymundan.

– Ja, det är ju egentligen två års utveckling som man ser i ett slag nu.

En annan sak som Jacob Hård imponeras över är hur Hanna Lundberg hanterade motgången i hennes första världsmästerskap på seniornivå tidigare i somras. Det var i kvaltävlingen till sprinten som Lundberg missade en kontroll och därmed blev diskvalificerad. Det blev också Lundberg enda framträdande i VM.

– Absolut. Hon hade ju sprungit EM innan och gjort det jättebra. Det är klart att det var en motgång för henne på VM men jag tror hon var ganska inställd på att hon inte skulle få springa någon mer distans. Men det skulle mycket till för att det skulle ha knäckt henne där bara för att det gick åt pipan på VM, säger Hård och fortsätter:

– Men det var en snöplig grej att göra på sitt första stora VM men det gav säkert bränsle inför det här som hände i Idre nu.

Hur bra kan Hanna Lundberg bli?

 – Sådant där är alltid svårt att sia om när det gäller unga idrottare men jag får verkligen intrycket att hon hör till den där skaran som jag jämförde med tidigare och ser man till orienteringen så känns det som att hon är en Tove (Alexandersson). De som slår igenom så här brukar ofta gå väldigt långt och bli dominanter i sin sport, säger han.

Att slå igenom internationellt vid så ung ålder innebär att livet förändras och att det också ska hanteras.

– Man ska ju inte lägga det på hennes axlar att hon ska bli dominant men jag tycker det är så mycket som pekar åt det hållet när det gäller Hanna och man ser vad hon gör redan nu.

undefined
IDRE 20210814 Hanna Lundberg, Sverige, vann World Cup orientering damer mellandistans 5,5 km i Idre fjäll. Foto: Nisse Schmidt / TT / kod 40421

SVT lade ut ett klipp på sociala medier där tittarna fick se när Hanna Lundberg fick beskedet att hon vunnit. Ett klipp som har fått extremt stor spridning och som har nästan en halv miljon visningar.

Hård har så klart sett klippet och blir salig när ämnet kommer på tal.

–Det där klippet kommer nog vevas många gånger. Det var så otroligt häftigt och det var bra att det fanns en kamera på henne när det där hände. Det var verkligen ett "moment" och just den där bilden på det där ansiktet kommer vara en av årets bästa idrottsbilder, även om det kanske inte var i det allra största idrottssammanhanget, säger Hård.

Hård tror att det ytterst starka svenska landslaget kommer gynna Lundberg i framtiden.

– Det kommer vara jättebra för utvecklingen eftersom det inte kommer ligga något tryck på Hanna Lundberg, säger Jacob Hård.

Hanna Lundberg

Ålder: 19.

Bor: Luleå och Sandviken.

Klubb: OK Renen.

Meriter: Bland annat, EM (senior): 2021, sprint 8. SM: 6 guld (junior) 2020: Lång 1, medel 1, sprint 1. 2019: Lång 1, medel 1, ultra 1. JVM: 2019: Medel 7. O-ringen: Totalsegrar 2019, 2018, 2016 och 2015. Världscupen i Idre (senior): Medel 1, lång 4, stafett 2.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!