Lundbergs VM-läxa • "Åkte inte hit på studiebesök"

En missad kontroll. Sedan fick vi inte se mer av Hanna Lundberg i hennes första världsmästerskap. "Men det är nog min mest lärorika vecka någonsin", säger orienteraren från Luleå.

Hanna Lundberg fick bara en tävling i orienterings-VM.

Hanna Lundberg fick bara en tävling i orienterings-VM.

Foto: Fredrik Tanfara

Orientering2021-07-09 17:00

18-åringen från OK Renen fick en tung start när hon under sprinten missade en kontroll. Sedan har det varit en väntan.

– Jag har gjort alla förberedelser jag har kunnat göra med teknik, kollat kartor, sprungit och hållit mig i bra form. Först var det fokus på medeldistans, sen långdistans tills jag såg att alla kunde köra.

Men inte heller i fredagens långdistanslopp, sista tävlingen i detta VM, fick Hanna Lundberg någon plats.

– Det var jag egentligen inställd på. Jag har varit femma på båda testerna och det finns fyra VM-platser, så det var väl väntat att jag skulle bli reserv. Men det är ett tufft läge under hela den här mästerskapsveckan. Jag hade förberett mig hur mycket som helst för final i sprinten och så rycks det bara ifrån mig. Medel- och långdistans har jag varit med och förberett mig för, men den roligaste delen för det arbetet jag har lagt ner får jag inte uppleva och det är surt, såklart, säger Hanna Lundberg.

Innan den här säsongen var seniormästerskap en bonus. Efter att ha presterat bra i nationella tävlingarna fick hon en plats i sprint-EM i Schweiz. Och sen VM i Tjeckien. Innan säsongen var junior-VM stora fokuset.

– Jag får försöka se det så, men det är svårt när jag är här. När jag väl är här och ser de andra tävla vill jag ju bara vara med själv. Men det är nog min mest lärorika vecka någonsin. Jag har fått vara med om tuffa situationer, lärt mig att hantera Tjeckien och så, säger hon.

Att det kan vara bra att få vara med och se och lära behöver inte bara vara en klyscha.

– Dels bara hur ett mästerskap på seniornivå går till. Pressträffar och allt som hör runtomkring i hur en tävling är uppbyggt jämfört med hemma. Dels att det här är en av de mest unika terrängtyperna i världen och då har jag fått några veckor att lära mig att handskas med den och det är inte sista gången den kommer att användas i mästerskap. Och att få vara här och se de som har varit mina idoler, hur de handskas med tävlingarna under en mästerskapsvecka, säger Lundberg som dock hade hoppats på mer.

– Är man med i ett svenskt landslag ska man ha med toppstriden att göra i ett mästerskap, för vi är världens bästa landslag. Jag åkte inte hit på studiebesök, jag kom hit för att prestera. Men nu blev det inte så och då fick jag ta tillfället i akt för att se och lära.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!