Lundberg fyra i världscupen – pressade världsstjärnorna

Hanna Lundberg slog till med ett riktigt starkt lopp i världscupen i Idre. "Det här är så mycket mer än jag hade kunnat hoppas på", säger den 19-årige talangen från Luleå.

Hanna Lundberg slog till med karriärsbästa i världscupen.

Hanna Lundberg slog till med karriärsbästa i världscupen.

Foto: Fredrik Tanfara

Orientering2021-08-12 15:27

OK Renen-fostrade Hanna Lundberg, som numer studerar på Sandvikens orienteringsgymnasium, gick ut som åttonde löpare på långdistansen och satte tidigt ribban för vad som skulle krävas för att ta hem segern.

I mål tog hon en solklar ledning efter 1 timme, 32 minuter och 23 sekunders löptid. Marginalen till närmaste konkurrent var över sju minuter och hon kunde sitta i ledarstolen och se löpare efter löpare gå i mål långt bakom henne.

Det var först när storstjärnan Tove Alexandersson gav sig ut i skogen, som sista löpare, som Lundberg skulle matchas. Den flerfaldiga världsmästaren och Europamästaren tog över ledningen tidigt, men inte med mycket.

In till kontroll 14 stod Hanna Lundberg för en stor miss som både norskan Andrine Benjaminsen och schweiziskan Simona Aebersold kunde utnyttja. Båda två passerade Lundberg med tre, respektive, fyra minuters marginal. Men allra snabbast till den svåra kontrollen var Tove Alexandersson.

– Uppenbarligen är inledningen väldigt bra, det är bara vid varvningen som jag hade en svacka, berättar Hanna Lundberg, som var näst snabbast ända fram till den tredje mellantiden, drygt halvvägs in i loppet.

Det hela blev en rafflande avslutning där Alexandersson och Aebersold kämpade om segern. Men det svenska esset tappade in mot mål och fick se sig besegrad av såväl schweiziskan, som tog hem segern, och norskan som blev tvåa.

Hanna Lundberg blev till slut fyra och var 1 minut och 54 sekunder från pallen, där Tove Alexandersson blev trea. Till segrande Aebersold saknades 3 minuter och 52 sekunder.

En stark insats av 19-åringen från Luleå som har medeldistans på lördag och stafett på söndag att se fram emot på världscupen i Idre.

– Det här är så mycket mer än jag hade kunnat hoppas på, säger Lundberg till TT.

– Jag var så nervös innan start. Det var en kamp i skallen, och jag är så nöjd att jag kunde följa min raceplan.

I och med Simona Aebersolds seger knappar hon in på Tove Alexandersson i totala världscupen. Alexandersson har nu 20 poäng till godo på schweiziskan. Förutom helgens tävlingar återstår världscupavslutningen i Italien. Återstår att se om svenskan kan ta hem totalen för sjunde året i rad.

Hanna Lundberg ligger på en total femteplats som nykomling i totalen. Fjärdeplatsen var hennes bästa resultat i karriären.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!