Okända innebandystjärnan från Kalix spelar VM-kval

Hon flyttade från Kalix och spel i division 2 till flermiljonstaden Köpenhamn för tio år sedan. Nu väntar ett VM-kval mot Sverige för länets mest okända innebandystjärna.

8 januari 2019 13:58

Stina Öberg spelade innebandy som ung för Sangis – som 19-åring fattade hon ett beslut som skulle förändra hennes liv. Såväl utanför arenorna som på planen.

Hon flyttade till Danmark och huvudstaden Köpenhamn.

I dag är hon utbildad läkare och landslagsspelare (!) för Danmark.

– Köpenhamn är hemma för mig nu. Jag har ju bott här i tio år och jag är också dansk medborgare numera.

Varför flyttade du från Kalix?

– Jag skulle plugga till läkare och kom in direkt i Köpenhamn, sedan så trivdes jag så bra här så jag stannade. Nu har jag varit läkare i två år och har inga funderingar på att flytta hem igen, förklarar hon innan hon fortsätter:

– Jag håller på och doktorerar i ljumskbråck. Just nu sitter jag och forskar, men den här intervjun blev ett skönt avbrott. Jag blir klar i juni och sedan blir det en AT-tjänst.

Vägen till det danska landslaget var både lång och krokig.

– Jag började spela med ett lag när jag flyttade hit och hade oturen att hamna i ett av de sämsta lagen och ganska snabbt kände jag att det inte var så roligt. Då slutade jag med innebandy och började spela fotboll i stället.

Men hon kom tillbaka sju år senare.

– När jag var 27 år började jag spela innebandy igen – men landslaget var absolut inget jag funderade över.

Vem spelar du med i dag?

– I dag spelar jag i Köpenhamn FC och för ett tag sedan mötte vi ett svenskt division 2-lag. Vi vann med 10–0 så det pekar lite på våran nivå.

Hur är nivån rent generellt i Danmark?

– Det är några lag här som håller en ganska bra nivå. Men det är många lag i vår liga som är enormt dåliga, säger hon kritiskt.

I oktober 2018 blev Stina Öberg från Kalix dansk medborgare i första hand för att få rösta i sitt nya hemland, men det fick också en helt annan effekt.

– Åtta spelare från mitt lag är med i landslaget och de sa att landslaget behövde en back. Jag har tidigare spelat forward, men i år har jag spelat som back i klubblaget. Tränaren i landslaget tyckte att det såg intressant ut och jag kallades till ett läger i oktober, säger Öberg.

Efter lägret möttes Danmark och Norge, vilket blev Öbergs första landskamp.

– Det var jättekul och vi vann med 4–3 och jag gjorde faktiskt ett mål och det var jätteroligt.

Men i månadsskiftet januari/februari blir motståndet av en annan kaliber. Danmark möter nämligen Sverige i sin första VM-kvalmatch.

– Oj, oj, oj det blir väldigt tufft. Jag kan väl tycka att det är lite otur för oss att vi hamnade i samma grupp som Sverige. Det finns två lag som du inte vill ha i samma grupp och Sverige är det ena och Finland det andra, säger Öberg innan hon rankar sitt lags chans mot Sverige:

– Sverige kan vi inte slå, så är det bara, men vi kan vinna mot såväl Norge som Frankrike.

Vad händer om ni blir tvåa i gruppen?

– Jag har inte helt koll, men jag tror att vi går vidare om vi blir tvåa.

Hade du kunnat tro den här utvecklingen tidigare?

– Nej aldrig någonsin. Det känns jättekul att få representera Danmark för det är ju hemma för mig nu.

Det är dock inte bara en dans på rosor att vara innebandyspelare i Danmark. Bland annat så får spelarna betala sin egen resa till Gdansk där VM-kvalmatchen mot Sverige spelas.

– Ekonomiskt har vi ingen som helst uppbackning. Tidigare var det klubbarna som betalade omkostnaderna fast nu har inte lagen den ekonomin.

Samtidigt växer innebandyn i Danmark och det med hjälp av media.

– Nu har i alla fall media och kanske främst DR (Danmarks Radio) fokus på bland annat innebandy och träningsmatchen mot Norge sändes direkt på deras webb.

Men fortfarande finns mycket att göra när det handlar om marknadsföring av sporten. Öberg förklarar att under första delen av säsongen har hennes lag ofta inte mer än 20 personer på läktarna när man spelar.

– En vanlig dansk vet inte ens vad innebandy eller indörshockey är. Så det är inte som i Sverige, men vi är på rätt väg och det går framåt.

Under julen besökte hon familj och vänner hemma i Kalix. Hon erkänner också att det kan vara skönt att slippa storstadsstressen i Köpenhamn.

– Jag har varit hemma i Kalix en vecka och det har varit ett väldigt lugnt firande med familjen.

Vad är det bästa med Kalix och Norrbotten?

– Det är väldigt tryggt och avslappnat i Kalix och sedan är det snö på backen vilket jag saknar mycket här i Danmark. Jag gillar att åka skidor och jag ska åka Vasaloppet i år igen, men här tvingas jag träna på rullskidor.

Sportsligt väntar en riktig höjdpunkt för Stina Öberg – trots det så minns hon tydligt något från Kalix och Sangis.

– Sista året jag spelade med Sangis så var vi bara ett enda mål från att gå upp i ettan.

Fakta

Namn: Stina Öberg.

Ålder: 29 år.

Bor: Köpenhamn.

Född: Kalix.

Familj: Sambo.

Yrke: Läkare.

Tidigare klubbar: Sangis AIF, Copenhagen FC.

Meriter: "2017 blev vi tvåa i en pokalturnering där alla danska lag är med. Sedan så har vi kommit trea i danska mästerskapet två år i rad".

Landskamper: 1 landskamp.

Mål i landslaget: 1.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Håkan Stridblom