Ifjol besegrade Boden BK Heid med 20–19 och tog sig till klubbens första slutspel någonsin. Men i år handlar matchen mot Heid om något helt annat – nämligen överlevnad. Lagets seger mot Västerås senast gör att norrbottningarna har en chans att undvika direkt nedflyttning.

Boden kan klara sig om man vinner eller spelar oavgjort mot BK Heid i den sista omgången av SHE. Förlorar man eller om det blir så att Kristianstad skulle gå och ta en skrällseger mot topplaget Sävehof så åker laget ur den högsta serien.

– Det är nästan lite komiskt att det är så när vi mötet laget senast men nu är det fullt fokus på fredagens match. Vi ska vinna, det finns ingenting annat, säger Emmy Nordmark.

Artikelbild

| Emmy Nordmark Boden Handboll.

Tidigare säsonger har stabilt försvarsspel varit Boden Handbolls signum. Men i år har det varit ett av lagets stora problem då man släppt in hela 591 mål, vilket är näst mest av alla lag i hela SHE.

– Försvarsspelet ska vara vårt hjärta och det var lite ostabilt redan från början när vi fick alla skador. Ett av våra stora nyförvärv Kristiane Stormoen fick diskbråck efter att ha gjort sig illa dagen innan seriepremiären och hon skulle ju vara en av ledarna i försvarsspelet. Sen när Kristiane kommer tillbaka fick Annica (Ölén) hjärnskakning.

– Vi kom in fel och jag tycker att marginalerna inte har varit på vår sida i väldigt många matcher. Vi har inte spelat en enda match med fullt lag och har aldrig varit med om att ha så här många skador. Vi är ju inte den bredaste truppen i serien heller. Nu vill jag inte skylla resultaten bara på skadorna men jag tror att det har stor betydelse.

Hur har det varit att ligga i botten så länge?
Artikelbild

| Moa Nilsson och Emmy Nordmark under en styrkeövning med Boden Handboll.

– Klart att det har varit tungt, det har varit riktigt jobbigt. Men jag har hela tiden både trott och sagt att vi ska fixa det här. Och nu står vi här inför den sista matchen och kan fixa ett kval.

– Alla förluster och allt som varit jobbigt under hela säsongen ska ut på fredag, så är det bara. Då ska vi visa en riktig krigarinställning, det ska vara vilja, energi, attityd och ett jävla försvarsspel. Det ska vara Boden Handboll helt enkelt.

Artikelbild

| Emmy Nordmark Boden Handboll.

Har du tänkt tanken om det skulle bli så att ni inte klarar det?

– Nej, vi ska klara det här. Något annat finns inte ens på kartan utan så enkelt är det.

Nordmark har tidigare varit med och spelat en rad viktiga kvalmatcher med Boden Handboll. Bland annat de gånger när klubben både misslyckats och lyckats kvalificera sig till SHE.

Hur viktigt är det för Boden att ha ett lag i SHE?

– Det är jätteviktigt, dels för Boden som stad. Men det är även viktigt för handbollen i norra Sverige att ha ett lag i högsta serien. Det är vi och sen är det lag från Stockholm och neråt på den här nivån, så det är viktigt.

Förutom att vara elithandbollsspelare jobbar Nordmark även halvtid på Boden Handbolls kansli. Utanför handbollen har hon dessutom lanserat ett eget varumärke inom hem- och hudvård. Att jobba med företaget som blivit ett sätt för henne att koppla bort sporten.

– Det har varit ganska skönt att sitta och klura på det emellanåt, även om det är mycket stor fokus på handbollen. Det är ju en väldigt stor del av sitt liv och det har blivit många sömnlösa nätter, fy fan.

– Men det går faktiskt jättebra. Mitt mål är att växa och satsa på mitt varumärke. Jag har ganska dålig koll på siffror men det har växt, inte bara här uppe utan nu säljer jag även i södra Sverige. Nu håller jag på att expandera och kring påsk kommer jag lansera två nya produkter. Det är någonting som jag kommer satsa helhjärtat på.

På vilket sätt då?

– Min ambition är att jag ska komma in hos betydligt större återförsäljare, så det känns väldigt motiverande och roligt.

Hur du funderat något på framtiden som handbollsspelare?

– Nu har jag sådan fokus på de här matcherna på fredag så det är det enda jag tänker på faktiskt. Det är matchen på fredag det gäller.

Trots att laget haft tunga perioder med bland annat 12 raka förluster har publiken inte svikit och man har ett publiksnitt på över 800 åskådare. Nu hoppas man på storpublik i grundseriens sista match.

– Det är fantastiskt vilken trogen och härlig publik vi har. Jag hoppas att det kommer mycket folk nu på fredag, vi har gratis inträde och behöver verkligen allas stöd.

– Det blir en extra spelare för oss att ha en fullsatt arena. Det blir en kick för oss så det skulle betyda mycket om alla skulle komma.

Vad kommer den publiken få se?

– Ett ruggigt taggat Boden Handboll, mer taggat än någonsin. Inte övertaggade men otroligt taggade. Vi kommer visa så mycket energi och attityd, vi ska bara vinna på fredag, så enkelt är det.

NSD och Kuriren livesänder matchen. Du som är prenumerant kan se den gratis. Är du inte det i dag kan du testa vår nyhetstjänst för 49 kronor den första månaden.