Nya ryska dopningsfall – Holm kan få OS-brons

Höjdhopparen Andrej Silnov är en av fyra ryska friidrottare som nu misstänks dopat sig under karriären. Silnov vann bland annat OS-guld i Peking 2008 före Stefan Holm som kom fyra i samma tävling.

Svensken kan därmed tilldelas en bronsmedalj – nästan tolv år efter OS.

27 mars 2020 16:50

Men själv menar Stefan Holm, som ju redan har ett OS-guld från spelen i Aten 2004, att det skulle kännas konstigt att få en medalj i efterhand.

Peking känns väldigt längesen för min del, det är snart tolv år sedan så jag har lagt det bakom mig, säger han till Radiosporten.

Samtidigt är det bra att fallet granskas, enligt Holm.

Jag tror att det är jättebra att det finns den typen av oberoende aktörer, det är jättemycket prat i idrottsvärlden om att det måste till, säger han.

Tillsammans med Natalija Antjuch, som vann 400 meter häck i London 2012, släggkasterskan Oksana Kondratjeva och Jelena Soboleva, medeldistanslöpare, väntar Andrej Silnov nu på att få sitt fall behandlat av idrottens skiljedomstol Cas.

De nya fallen är bara fyra i raden av en utbredd rysk dopningshärva som blev känd inom friidrottsvärlden 2014. Då vittnade 800-meterslöparen Julia Stepanova och hennes make Vitalij Stepanov, som hade jobbat åt den ryska antidopningsorganisationen, om dopning och korruption inom rysk friidrott.

Sedan 2015 är Ryssland avstängt och tidigare i år föreslog AIU att det internationella friidrottsförbundet ska utesluta det ryska friidrottsförbundet helt på grund av brott mot antidopningsreglerna.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
TT