Ny slovensk EM-seger gynnar inte Sverige

Slovenien fortsätter att vinna i handbolls-EM.

Kul för lagets svenske förbundskapten Ljubomir Vranjes, men inte lika roligt för det svenska landslaget.

Efter segern mot Island, 30–27, står Slovenien på fyra poäng i mellanrundan.

17 januari 2020 18:29

Att Slovenien bara vinner och vinner i EM är knappast något att jubla över för Sverige. Blågult förlorade ju mot slovenerna i gruppspelet i Göteborg, något som kan bli helt avgörande om lagen står på samma poäng när mellanrundan är färdigspelad i Malmö.

Hyllad av stjärnan

Men Slovenien, där Ljubomir Vranjes tog över som förbundskapten så sent som i december, imponerar och ser alltmer ut som ett potentiellt semifinallag i EM. Efter triumfen mot Island hyllades göteborgaren av Sloveniens suveräne stjärna Dean Bombac.

Det syns vad han har bidragit med. Han gör att vi är här med ett leende i ansiktet, vi njuter av varje minut med honom och förhoppningsvis har vårt ögonblick kommit nu, säger Bombac, som stod för nio mål och tio målpassningar mot Island.

Efter fyra raka segrar i EM är utgångsläget strålande inför fortsättningen, men "en match i taget" är mantrat som gäller i det slovenska omklädningsrummet. Härnäst väntar Ungern, som Vranjes ledde i förra EM, på söndag.

Om vi redan nu börjar tänka på (semifinalerna i) Stockholm kommer vi åka hem fort. Och jag vill inte åka hem, säger Bombac.
Det känns ju bra naturligtvis, men det här var första matchen i mellanrundan. Vi ska hem och vila och sedan koncentrera oss på Ungern, säger Vranjes, som gärna tonar ned sin egen roll i EM-succén:
Jag är en del av hela kakan naturligtvis. Spelarna har sin del och jag har min del. Som det ska vara.

Avgjorde efter paus

Slovenerna kopplade ett ordentligt grepp direkt i matchinledningen mot Island och hade 7–2 efter tio minuter. Islänningarna kom både i kapp och förbi, men Slovenien svarade och hade 15–14 i paus. När Slovenien sedan gick från 16–16 till 19–16 på några minuter lyckades Island aldrig resa sig igen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Carl Göransson/TT