Norrbottensmöte mellan Anders Nilsson (Ottawa) och Oskar Sundquist (St. Louis) då bottenlaget Ottawa Senators fick besök av ett slutspelsjagande St. Louis Blues. Det mesta talade för att kvällens gäster skulle gå segrande ur striden men Luleåsonen Nilsson ville annat.

Redan efter tre minuter kunde dock Ottawamålvakten ha blivit överlistad av bodensaren Sundquist. Den sistnämnda fick ett gyllene läge efter ett sidledspass från kollegan Jaden Schwartz. Men istället för avslut valde Sundquist att ta emot pucken och till sist fick en simmande Nilsson undan pucken med hjälp av sina backar.

Istället var det Ottawa som fick utdelning på ett av sina 21 skott. Mikkel Boedker serverade Christian Wolanin på silverfat och 1–0 sattes enkelt i mitten av andra.

Artikelbild

Anstormningen från St. Louis fortsatte då ännu mer än vad den redan gjort under matchen men burväktaren från Luleå fortsatte att rada upp räddningar. Det spelade ingen roll om det var öppna skottlägen i slottet, styrningar eller returer som kom mot Nilsson. Allt blev nekat.

– Det studsade med oss, säger Nilsson efter matchen till nhl.com.

– De hade några puckar som gick ut i stolpen där ett par gånger och några farliga puckar som var framför mål. Men vanligtvis när du har studsarna på din sida beror det på att alla som arbetar hårt.

Och kanske var det en släng av allt när Nilsson gjorde en av sina vackraste räddningar med endast fyra minuter kvar. St Louis-spelaren Robert Thomas utmanade från vänstersidan och hittade över till forwardskollegan Alexander Steen som hade öppet mål och klippte till. Då var 1–1 så gott som uppskrivet på tavlan men Ottawamålvakten Nilsson hann sträcka ut kroppen och styra upp pucken i ribban.

Slutresultatet fastställdes sedan till 2–0 efter mål i öppen bur.

Nollan var Nilssons andra för säsongen och den sjätte för hela karriären. Men möjligheten att han blir ihågkommen blev desto större då han blev Ottawas första målvakt någonsin att hålla nollan mot St. Louis Blues.

– Vår målvakt var vår bästa spelare, säger Ottawas tränare Marc Crawford till nhl.com och fortsätter sedan:

– Han var den främsta orsaken till att vi tog den här vinsten. Han var inte den enda anledningen till vinsten, men det var en spektakulär insats från Anders Nilsson. Han gjorde antagligen ungefär fem eller sex riktigt bra räddningar ikväll. Och jag tyckte man kunde se tidigt att han skulle ha en bra match.

För tabellens del gjorde nattens match ingen större skillnad. Hemmalaget Senators ligger fortfarande toksist i den östra konferensen och för St. Louis innebar förlusten en tappad placering i den västra konferensen då Dallas sprang om efter en vinst mot Minnesota med 4–1. Blueslaget är dock fortfarande på slutspelsplats med 12 omgångar kvar.

För övrigt gjorde både Erik Brännström (19 år) och Max Veronneau (23 år) sina debuter då de fick sina första NHL-minuter i Ottawa.