Blåvita orienterare segrade i den klassiska tävlingen Tiomila, som i år hölls i Östra Göinge i Skåne.

Efter den 18 kilometer långa etapp som fått namnet "Långa natten" låg Göteborgslaget en sekund efter ledande MS Parma från Finland. Men under de återstående etapperna pressade IFK Göteborg hårt och drog i från de andra lagen.

Under "Långa natten" var det en stor klunga, men efter det kunde Johan Högstrand komma loss. Han är helt överlägsen i nattlöpningen – nattkungen! utbrister Jan Carlsson.
Artikelbild

| Max Peter Bejmar och IFK Göteborg sprang hem segern i orienteringstävlingen Tiomila på söndagsmorgonen.

"Det är imponerande"

För IFK Göteborg tävlar också den norske orienteraren Vetle Ruud Bråthen, som på sträckan efter Högstrands kunde dryga ut ledningen ytterligare.

20-årige Kasper Forser höll undan på sträcka åtta och sedan var det nedförsbacke för göteborgarna, som med åtta minuters marginal slog tvåorna från finska Koovee.

Norska Halden SK gick in på tredje plats.

Artikelbild

| IFK Göteborg vann den klassiska orienteringstävlingen Tiomila – för tredje året i rad. Arkivbild.

IFK var storfavoriter och det är tredje året i rad som de vinner. Det är imponerande, säger Håkan Axelsson, presskontakt för tävlingsledningen.

Faktum är att IFK Göteborg har vunnit fyra gånger de senaste fem åren.

Det är ett helt fantastiskt facit. De är så duktiga nattlöpare, så det är där det avgörs, säger Jan Carlsson.

7 000 tappra orienterare

Drygt 950 lag deltog i årets tävlingar.

Det är nästan 7 000 som tappert är ute i Göingeskogarna. Vi är mycket, mycket nöjda med den siffran, säger Håkan Axelsson.

Huvudtävlingen i Tiomila är öppen för orienterare av båda könen. Även en kortare damkavel och en ungdomskavel har avgjorts under helgen. Damtävlingen vanns av finska Tampereen Pyrintö. Bäst bland ungdomslagen var Karlskrona SOK.