Gummiröken tätnade i Kalix

Att kontrollera en sladd får de flesta prova på när de tar körtkort. Att tävla i att kontrollera en sladd, i så hög hastighet som möjligt det är det inte alla som fått pröva på. Drifting kallas det.

Slitage. Ett par varv i tävlingsformen drifting var nog för att göra däcken okörbara.

Slitage. Ett par varv i tävlingsformen drifting var nog för att göra däcken okörbara.

Foto: Thomas Lövgren

Motorsport/Kalix2014-09-14 18:20

Under lördagen avgjordes Northern Drifting Series i Kalix. Tidigare har tävlingar gått av stapeln i Skelefteå, men nu var det Norrbottens tur att för första gången arrangera en driftingtävling, som delats upp i två klasser med 19 deltagare totalt. Klasserna, som kallas ProInt och Modified är lite olika, ProInt är den seriösare klassen, där det får gå hur fort som helst. Medan Modified är mer tillgänglig och hade flest deltagare. Den första deltävlingen under lördagen vanns av Örjan Larsson från Luleå MS.

– När jag körde folkrace tyckte många att jag körde för brett, och sade att jag skulle testa drifting och på den vägen var det, säger han.

Banan är utformade med så kallade “clipping points”, ett fält som målats upp där bilens bakhjul måste passera. Ett fält visar var sladden ska starta och ett var den ska sluta.

– Sedan gäller det att hålla sladden hela vägen för att få så mycket poäng som möjligt, säger Örjan Larsson.

Hur gör man det då?

– Man måste komma med så hög fart som möjligt och sedan möta med gas och parera sladden, säger han.

Det låter svårt, och det var svårt. Många deltagare snurrade runt på banan och tappade poäng, men publiken njöt och hejade trots det. I den högre klassen ProInt var det två förare som gjorde upp, Denis Wikberg från Sundsvalls SMK och Kalixföraren Fredrik Westring.

– Det var faktiskt första gången jag satte mig i en ProIntbil och nu kommer jag väl aldrig köra något annat, säger Fredrik Westring.

Han fick se sig besegrad av Denis Wikberg under lördagens alla rundor, men i slutet var det riktigt nära.

– Domarna sade, och Denis också, att om vi kört en till repa så hade jag vunnit. Så det går fort att lära sig och det var den inställningen jag hade också, se och lära, säger Fredrik Westring.

Så bedöms drifting

Fyra grundkriterier avgör poängen som varje förare får:

Hastighet, i t ex. Modified är maxfart 80 km/h och föraren ska ligga så nära det som möjligt.

Linje, den ideala väg som bilen ska ta på sladd.

Vinkel, den maximala vinkel som föraren kan bemästra

Helhet, förarens körstil.

Källa: Svensk Bilsport

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om