Tävlar igen efter våldsamma kraschen: "Jag brinner för det här"

Tre månader efter den våldsamma kraschen i skotercross är Petter Nårsa tillbaka på startlinjen. Nu bakom ratten i en rallycrossbil i Norrlandsveckan som varvar igång i Kalix på söndag. "Jättekul att vara tillbaka, jag brinner ju verkligen för det här" säger 32-åringen.

Petter Nårsa gör comeback tre månader efter den otäcka olyckan i skotercross. Den här gången kör han rallycross i Norrlandsveckan som drar igång på söndag i Kalix.

Petter Nårsa gör comeback tre månader efter den otäcka olyckan i skotercross. Den här gången kör han rallycross i Norrlandsveckan som drar igång på söndag i Kalix.

Foto: Privat / PT

Motorsport2024-07-06 14:00

Det var den 6 april i SM-finalen i skotercross i Älvsbyn som olyckan var framme. Petter Nårsa körde omkull direkt efter starten och skadade sig.

– Att något var trasigt kände jag direkt. Helvetes så ont det gjorde. Jag orkade ta mig av banan sen tuppade jag av för att jag hade så ont, berättade han för Sporten efteråt.

undefined
Petter Nårsas otäcka olycka i SM-finalen i skotercross 6 april. (Arkivbild)

Hur mår du idag?

– Det finns egentligen inte så mycket att klaga på. Men båda lungorna blev ju punkterade så den största skillnaden är att syresättningen inte är som den ska än, jag flåsar för ingenting, berättar Petter när Sporten ringer upp.

Han fortsätter:

– Sedan har jag nog fått en nervskada som gör att jag har känselbortfall i höger hand och i ett ögonlock. Tyvärr har det inte kommit tillbaka, det är väl någon svullnad som trycker på nerver så jag kan bara hoppas att det försvinner. Från början var det läskigt när det pirrade i handen och även i ögat men nu är jag van så jag bryr mig inte så mycket om det.

Han undviker att anstränga sig, känner sig ledbruten ibland och matt lite oftare och då passar han på att vila.

– Jag ser ändå en förbättring ju längre tiden år, och det är ju det viktiga för mig.

Kraschen blev på intet sätt avskräckande vad gäller tanken på motorsport. Snarare tvärtom.

– Redan på sjukhuset bestämde jag mig för att skaffa en rallycrossbil igen. Jag visste av en Volvo S40 som fanns i Lycksele så när jag kom hem och var tillräckligt kry skjutsade farsan mig dit och vi köpte bilen.

undefined
Petter Nårsa hoppas att bilen, en Volvo S40, håller ihop genom alla tre deltävlingar som ingår i Norrlandsveckan.

Du känner ingen oro att sätta dig i en tävlingsbil?

– Nej, aldrig. Jag tror inte att jag slår mig fördärvad igen, det är säkrare i en bil än på en skoter.

Petter har sysslat med motorsport i hela livet och världsmästare i skotercross som han är längtar han efter att få tävla igen.

– Det är ju det här jag brinner för så det ska verkligen bli jätteroligt att få tävla igen. Skotersäsongen blev ju en flopp med sönderkörd skoter i kvalet och kraschen i finalen.

Petter har haft ett tufft år bakom sig med separation ifjol sommar och den otäcka kraschen i våras och ser nu fram emot betydligt roligare saker i framtiden.

– Jag behöver nog det här, jag vill tävla igen och det känns bra att få tänka på annat. Det har varit nyttigt, när det kändes som värst, att ha skaffat bilen och något att se fram emot.

Men rostig lär du vara. Din senaste biltävling var 2021?

– Haha, ja men jag har ju hunnit testköra bilen några gånger i alla fall så lite rost är väl borta.

Nårsa ställer upp i en tuff klass (Open 2WD) med bland andra titelförsvarande Adam Öhman som konkurrent.

– Adam får nog räkna med att vara favorit i år igen, jag får göra mitt bästa för att försöka hänga med.

När Petter Nårsa står på en startlinje gör han det med seger i sikte. Men den här gången inser han att det blir svårt.

– Absolut är det så, jag vill alltid vinna. Men som bilen är nu har jag nog inte lika mycket att köra med som de snabbaste så jag inser att det blir tufft att hänga med. Men framför allt blir det roligt att få tävla igen, det här med Norrlandsveckan är ju suveränt så jag hoppas förstås att bilen håller ihop alla tre tävlingar. 

Norrlandsveckan

Klasser: 

Open 2WD: 12 deltagare.

Supernationell: 23 deltagare.

2150 cc: 50 deltagare.

Deltävlingar: Kalix 7 juli, Piteå 10 juli, Skellefteå 13 juli.

TV-sänds: Direkt på PT, NSD, Kuriren och Norran från alla deltävlingar.

undefined
Petter Nårsa hemma med sonen Colin som, verkar dela samma motorintresse med pappa. (Arkivbild)
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!