Mats Öhman stoppas från EM: "Berövad på det jag älskar"

Mats Öhman från Älvsbyn kommer inte att kunna köra EM i rallycross i år. Det drastiska beskedet lämnade hans team under onsdagen: "Jag känner att jag än en gång blir berövad på det jag verkligen älskar" säger Öhman.

Mats Öhman körde sin Audi S1 på hemmaplan senaste helgen.

Mats Öhman körde sin Audi S1 på hemmaplan senaste helgen.

Foto: Simon Olofsson / frilans

Motorsport2024-07-03 21:30

Det är Mats Öhmans team JC Raceteknik som meddelar att det varken blir start i Höljes i helgen eller i någon av resterande tävlingar i Europamästerskapet under 2024.

Teamchefen Joel Christoffersson skriver i ett pressmeddelande:

– Vi kommer inte att delta i Euro RX i Höljes denna helg. Vi har haft många diskussioner fram och tillbaka med Adaptions Working Group (AWG) från FIA Disability and Accessibility Commission om Mats deltagande. Eftersom de har beslutat att inte utfärda ett Anpassningscertifikat (CoA) för att Mats ska kunna köra, kommer vi inte att delta med båda bilarna.

JC Raceteknik-teamet har arbetat i många år tillsammans med Internationella Bilsportförbundet (FIA) för att försöka hitta bra lösningar för Mats att tävla med sin handikappanpassade bil. Det har gällt förändringar av buren, skydd för det hydrauliska systemet och andra saker. 

– Vi känner att det FIA nu vill att vi ska göra med bilen inte är säkert för Mats, säger Christoffersson.

Mats Öhman är förstås väldigt besviken över beslutet:

– Jag känner att jag än en gång blir berövad det jag verkligen älskar, det bästa för mig är att vara i en tävlingsbil, speciellt i Höljes. Vidare känner jag att FIA inte har förståelsen för mitt handikapp. Vi vet vad de vill att vi ska ändra, men vi känner fortfarande att de ändringarna inte gör det säkert för mig i bilen, skriver han i pressmeddelandet.

Joel Christoffersson igen:

– Det är sant att vi kunde ha gjort några av de ändringar som FIA begärde, men vi känner också att saker kunde ha varit mer flexibla för att tillåta Mats att köra, som han gör i många serier, inklusive att vara en av de snabbaste förarna i RallyX förra helgen. Han har många gånger bevisat sin förmåga och bilen har visat sig vara säker från de raceincidenter han har haft.

undefined
Mats Öhman

Mats Öhman kommer i alla fall att kunna fortsätta tävla i den internationella RallyX-serien under 2024. Senaste deltävlingarna avgjordes på hemmabanan Högheden i Älvsbyn den gångna helgen. 

59-årige Öhman, som kör en Audi S1, ligger på en total sjätteplats i den fyrhjulsdrivna klassen efter sex deltävlingar. Nästa racehelg i RallyX avgörs i Nysum, Danmark 3-4 augusti.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!