Misstänkt matchfixning i coronavirusets spår

All elitfotboll i Sverige är inställd på grund av risken för smittspridning. Därför erbjuder flera svenska bolag spel på matcher med lag från allt lägre divisioner, vilket drar till sig intresse från kriminellt håll.

27 mars 2020 17:32

På fredagen stoppades en match mellan två division 4-lag på grund av risk för matchfixning, uppger SVT.

Vi fick indikationer på att det fanns risk att det skulle gå att manipulera resultat eller liknande, säger ordföranden i en av de aktuella klubbarna till SVT.

Det anses vara lättare att påverka lag att göra sämre ifrån sig i lägre serier med spelare som tjänar lite eller inga pengar. Därför är sådana matcher extra sårbara för matchfixning. De flesta spelbolag erbjuder inte vadslagningsobjekt så långt ner i seriesystemet, men flera gör det.

Det är inte förvånansvärt, utan det har vi väntat på de senaste dagarna. Vi får rapporter från Riksidrottsförbundet om tecken på kraftigt ökad betting mot Sverige, vi ser matchfixningsnätverk som riktar sin verksamhet mot de få länder som har någon form av tävlingsspel, säger kriminalkommissarie Fredrik Gårdare som leder polisens arbete mot idrottsrelaterad brottslighet.

Än har dock ingen förundersökning om matchfixning mot någon match inletts.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Mikael Forsell/TT