Julimånad var rekordvarm på flera håll i Sverige, bland annat i Stockholmsområdet. I de södra utkanterna av huvudstaden har orienteraren och fysioterapeuten Jonas Leandersson toppat VM-formen inför mästerskapet i Lettland som inleds i helgen.

Temperaturer i 30-gradersklassen har inneburit stora utmaningar – och en flytt ned till en kylslagen källare.

"Väldigt, väldigt varmt"

Vi har haft en fantastisk sommar i Sverige, jag brukar tycka om att göra de sista VM-förberedelserna hemma för att få lite lugn och ro. I år har det varit väldigt, väldigt varmt, men jag har lyckats lösa det rätt bra. Jag har bott hos svärföräldrarna nere i källaren för att behålla kylan, säger Jonas Leandersson.

TT: Ett medvetet val?

Det var enda lösningen att inte att vara överhettad 24 timmar om dygnet. Det är kolossalt viktigt att återhämta sig mellan de tuffa passen. Man tänker kanske inte på det i Sverige... Men är det över 25 grader så sliter det på kroppen. Det var ett medvetet val, absolut. Jag vaktade huset lite också, det var en bra lösning, säger han med ett leende.

"Varit tuffare"

När VM inleds på lördag, med stadssprinten i Riga, är Leandersson ett av Sveriges medaljhopp vid sidan av storstjärnan Tove Alexandersson.

Den Karlstadsbördige 28-åringen tog guld på distansen för tre år sedan i Skottland, men har inte tagit någon individuell VM-medalj sedan dess.

Efter VM-guldet har jag känt att det varit lite tuffare för varje år att hitta drivkraften och motivationen, säger Jonas Leandersson.

Förutom sprinten så är han även uttagen att springa sprintstafett (söndag), medeldistans (tisdag) och stafett (torsdag) vid årets VM.

På sprinten vet jag att jag har kapaciteten, det har jag visat. Det här två åren emellan, efter mitt senaste VM-guld, har jag faktiskt varit med i täten och lett sprintfinalerna långt in (i tävlingen) men inte fått ut det lilla extra. Det har drivit mig lite i år: att visa för mig själv att jag kan göra det där igen. Det känns verkligen som jag fått till året precis som jag velat och kommer till Lettland med absolut goda förutsättningar för att göra något bra. Utmaningen är att göra det på rätt dag, det är det VM handlar om och charmen med det.