Målvaktshjälten debuterade med seger

I våras förde Christoffer Rifalk upp Oskarshamn i SHL för första gången.

I dag debuterade den 23-årige målvakten i högsta ligan.

Där förde han sin nya klubb Rögle till tredje vinsten på de fyra första omgångarna efter 3–2 borta mot Linköping.

21 september 2019 17:47

Drömmen om SHL har funnits många år för burväktaren från Kalix.

Efter två starka säsonger med moderklubben i division 1 värvades Christoffer Rifalk till allsvenska Oskarshamn – där det blev succé.

Med en räddningsprocent på 92,9 i allsvenskan och 92,8 i kvalspelet var han en starkt bidragande orsak till att smålänningarna för första gången någonsin tog sig upp i högsta ligan.

Full pott

Och på lördagen fick 23-åringen debutera i SHL – i Rögledressen.

Man kan lugnt påstå att det senaste halvåret har varit väldigt händelserikt. Hockeyn är otrolig rolig för tillfället, säger han.

Inte svårt att förstå honom – och premiären borta mot Linköping slutade också på bästa sätt.

Med seger och tre poäng. Tredje vinsten av fyra möjliga för Rögle i starten.

Om det var nervöst innan? Nej, faktiskt inte så farligt. Däremot kunde jag ju ha fått en bättre start på matchen, säger han med ett snett leende.

Ja, det tog bara 5.25 innan LHC:s Sebastian Karlsson smällt in ledningspucken från långt håll.

Jag var lite skymd och såg inte pucken först, men den ska jag ta. Deras andra mål var däremot svårare, som studsade ett par gånger på skridskor och ben innan den gick in.

Stod emot pressen

Efter Broc Littles reducering fram till 2–3 i början av den tredje perioden vägrade nämligen Rifalk att släppa in någon mer puck.

Trots att Linköping stundtals fick ett rejält tryck mot gästernas kasse. Inte minst Henrik Törnqvist och Max Lindroth var nära – utan att lyckas.

Alla kämpade och offrade sig hela tiden, samtidigt som vi hade ett riktigt bra tålamod. Det fällde avgörande, säger han.

Från 0–1 vände Rögle tack vare tre raka mål av Éric Gélinas, Taylor Matson och Dennis Everberg.

Frånsett förra matchen (0–1 hemma mot Oskarshamn) har vi fått en bra start och det finns inget annat än slutspel som gäller. Då måste vi fortsätta med det hårda jobbet.

Linköping har däremot fått en enormt tung inledning – med bara två av tolv möjliga poäng.

Dessutom drabbades både förstemålvakten Jonas ”Monstret” Gustavsson och centern Mikael Frycklund av hjärnskakningar i första omgången – medan toppbacken Mattias Bäckman riskerar att tvingas avsluta sin karriär på grund av sin efterhängsna rygg- och höftskada.

Något vi måste förbättra är onödiga pucktapp vid linjerna, ett problem i samtliga fyra matcher hittills. Där blir vi för naiva stundtals, kritiserar tränaren Bert Robertsson.
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Joakim Löwing/TT