Utbildning kostar

Spelare i herrarnas division II måste ha proffskontrakt.
Det betyder att utbildningsbidrag ska utbetalas till spelarnas tidigare klubbar.
- Det är ett elände att gå upp i division II för en liten klubb som oss, säger Bengt Nyström, ordförande i Alviks herrsektion.

UPPFLYTTADE. Alviks herrar tog steget upp i division II. Men det är inte bara lycka i klubben på grund av framgången. Nu måste klubben skriva proffskontrakt med samtliga spelare och betala ut utbildningsbidrag. "Det är ett elände att gå upp i division II för en liten klubb som oss", säger Alviks ordförande Bengt  Nyström.

UPPFLYTTADE. Alviks herrar tog steget upp i division II. Men det är inte bara lycka i klubben på grund av framgången. Nu måste klubben skriva proffskontrakt med samtliga spelare och betala ut utbildningsbidrag. "Det är ett elände att gå upp i division II för en liten klubb som oss", säger Alviks ordförande Bengt Nyström.

Foto: Roland S Lundström

Luleå2012-10-10 06:00

För ett par säsonger sedan infördes regeln att samtliga spelare i division II ska ha ett så kallat proffskontrakt. Det betyder två saker.

Varje spelare ska ha en ersättning på minst 3.000 kronor per säsong.

Det ska betalas ut ett utbildningsbidrag till klubbarna spelaren spelat i innan han kom till den nuvarande föreningen. Det gäller även för spelare som värvats till klubben för flera år sedan. Utbildningsbidraget gäller för spelare upp till det år spelaren fyller 23 och räknas från spelaren är tolv år.

Lokala förmågor
Och det är utbildningsbidraget som kan bli den kostsamma delen för lag som tar klivet upp i division II.

I dessa klubbar finns inte sällan spelare som under åren anslutit från andra
klubbar i närområdet och deras tidigare klubbar har rätt till utbildningsbidrag den dag spelaren skriver på ett proffskontrakt.

Kan nobba spelare
Reglerna gäller även för en spelare som skrivit på för flera år sedan.

- En spelare som varit många år i en förening drar iväg ganska mycket i pengar, konstaterar Bengt Nyström.

Det kan bli så att Alvik tvingas säga nej till spelare de egentligen vill ha på grund av att utbildningskostnaden blir för hög.

- Om den klubben säger att utbildningsbidraget gäller, vilket de har rätt att göra, ja, då måste man värdera från spelare till spelare, säger Bengt Nyström.

Han fortsätter:

- Jag vill ju att alla ska fortsätta spela fotboll i Alvik, som det varit tidigare, men nu står man i den här sitsen.

Tuff satsning
Reglerna gör att det blir tuffare att göra en satsning som nykomling.

- Jovisst, så är det ju, säger Bengt Nyström.

Att det är proffskontrakt som gäller i division II är inget som Bengt Nyström gillar.

- Jag tycker inte det ska behövas finnas i division II, det är en lokal serie. Jag tycker inte man ska behöva vara proffs i den serien, som det ser ut i dag, säger han.

Klubbarna kan givetvis förhandla om summan men om det misslyckas är det
utbildningsbidraget som gäller.

- Det kan bli ett stort problem för oss, konstaterar Bengt Nyström som förmodligen kommer tvingas till ett par tuffa beslut.

För ekonomin måste skötas.

- Vi kan aldrig sätta föreningen på spel, det går inte, säger han.

Så fungerar utbildningsbidraget:

Utbildning av en spelare sker mellan 12 och 21 års ålder. Ekonomisk ersättning ska betalas upp till och med det kalenderår spelaren fyller 23 år för utbildning som skett till och med det kalenderår spelaren fyller 21 år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om