Tuffa vägval väntar skidorienterarna
Hitåt eller ditåt ..? Österut eller västerut ..? Vägvalen blir tuffa när masstarts-SM och Sverigecupen i skidorientering avgörs på tallhedarna runt F 21 i Luleå i helgen.
Svårigheterna med de snabba växlingarna i jakten på kontrollerna är uppenbara.
Turesson har själv en individuell femteplats och tre VM-medaljer i stafett, samt tre SM-guld bakom sig i en glansfull aktiv karriär, och han vet vad som krävs för att sålla agnarna från vetet i en tuff SM-tävling.
I rollen som banläggare ser Claes Turesson nu fram mot en mycket spännande säsongavslutning för skidorienterarna i F 21-skogen utanför Luleå.
- Det är en högst ovanlig terräng, som i stora drag är alldeles platt. Men det betyder inte att tävlingen blir lätt, tvärtom. Farten i loppet blir hög och den bryts i tätare system där det gäller att läsa kartan noga. Genom att terrängen är så platt har inte heller åkarna någon chans att vila, utan det gäller att ligga på hela tiden.
- Det finns inga höjdskillnader att stötta sina vägval mot, utan det gäller att följa spåren, konstaterar Turesson och får medhåll av tävlingsledaren Anders Bennitz, som också finns på plats när Norrbottens-Kuriren tar en titt på tävlingsterrängen.
Fyra mil spår
Skoterspår finns det gott om på tallheden på ömse sidor om skjutbanan vid F 21, där tävlingscentrum är beläget, och där åkarna kommer att dra tvärs igenom till glädje för publiken.
- OK Renen arrangerade svenska cupen i Luleå för några år sedan, och då höll vi till på Ormberget. Nu sökte vi en ny terrängtyp inför SM:et och då landade vi här på F 21, och det känns riktigt bra. Vi kan bjuda på en annorlunda terräng, och vi kan, tack vare samarbetet med F 21, erbjuda deltagarna fina faciliteter och ett bra boende, säger Claes Turesson.
I SM-tävlingen i masstart i morgon kör herrseniorerna 15 km fågelvägen, vilket motsvarar cirka 20 km, medan damernas bana är 10 km, vilket innebär runt 13 km i verklig åkning.
Det område som åkarna tävlar inom, och som genomkorsas av cirka fyra mil spår av olika bredd är 3 x 2 km stort. Banorna är gafflade och körs i fyra varv.
- Det är går alltså inte att hänga på någon konkurrent mer än kortare bitar.
Söndagens kortdistanslopp i Sverigecupen avgörs över 7,5 km för herrarna och 5,5 km för damerna.
Arrangerande OK Renen, som behöver 50-talet funktionärer för att klara SM-arrangemanget, hoppas slippa snöfall under tävlingsdagarna till glädje både för åkare och publik.
- Väderrapporterna låter i alla fall positiva, säger banchefen.
150 tävlande anmälda
Totalt är 150 skidorienterare anmälda till helgens tävlingar. 60 av dem ställer upp i lördagens masstarts-SM.
- Det är något mindre än vi räknat med, och det får delvis Svenska Skidförbundet ta på sig. När stomprogrammet låg klart var den här helgen fri från tävlingar. Men nu är det inte så, bland annat avgörs Svenska Cupen i längdåkning i Åsarna, och det drar säkert bort ett antal unga åkare från vår tävling. Tyvärr, men det får vi leva med.., konstaterar Turesson och Bennitz med en mun.
Har du själv något sug efter att tävla, Claes..?
- Jo, suget finns nog där, men den här vintern har jag inte tävlat någonting. Jag och Lena (Hasselström tidigare, och världsbäst i grenen i många år) har fått en tjej till i familjen, och det tar sin tid, berättar Turesson som dock haft tid för jobbet som SM-banläggare.
Ett lyft för tävlingen är att landslagskaptenen Sture Norén, Älvsbyn ställer upp som speaker för SM-tävlingen.
- Jättekul för oss. Sture känner till alla åkarna och kan ge publiken värdefull information, säger tävlingsbasen Bennitz belåtet.
Fotnot: Under tävlingsdagarna hålls också ett ungdomsläger med 35 deltagare från hela landet med föreläsningar och andra aktiviteter.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!