Tänker i nya isbanor

Det nya är inte att Luleå Hockey har gått på is.
Det nya är att Luleå Hockey aldrig har gått av den samma.
Ett led i ett helt nytt träningsupplägg.
- Vi måste tänka i nya banor, säger Lasse Lundgren, sjukgymnast och fystränare i elitserieklubben.

LULEÅ2007-04-25 06:00
Det är ett helt ny träningsfilosofi som Luleå Hockey presenterar i vår. Den fysiologiske experten och laget sjukgymnast, Lasse Lundgren, är en av arkitekterna bakom upplägget:
- Jag har verkligen tänkt på det här. Okej, vi har haft bra tränare men vi har ändå inte kommit hela vägen. Vi måste tänka i nya banor, säger Lasse Lundgren:
- Det roliga är att vi har ju aldrig slutat på is.
En verklighet som innebär att Luleå Hockey i dag kör fyra ispass i veckan, plus tung styrketräning.

Ingen försäsong
-Vi ska ha fysträning året om. Vi har inte gjort något stopp och vi kommer inte att göra någon start. Det är inte som tidigare att nu börjar försäsongsträningen och så släpper man allt annat, säger Lundgren.
- Roger Rönnberg har haft det som vision under några år att förlänga istiden och det känns som ett jättespännande grepp, för det är ju där vi tävlar.
Basket- och innebandyträning finns inte längre på schemat. I stället handlar det om grenspecifik träning (hockeyövningar på is) i samklang med fysträning.

Is och fys
Under nära på tio månader per år.
Ett helt normalt träningsupplägg i de flesta andra idrotter men i ishockeyn har en del lag bara haft dryga halvåret på is. Underligt och lite oseriöst enligt många.
Isträningarna under våren är synkade med den övriga fysbiten.
- Varje isträning har ett is-syfte och ett fysiskt syfte. Låt oss säga att man kör korta spel med korta intervaller, ja, då ersätter det kanske intervall-löpningen den dagen.

Inte hittat lösningen
Tror du det här upplägget kan förebygga typ ljumskskador?
- Det vi förut har sett är att vi under sommaren bygger upp muskler som är van vid löpning, hopp och studs och styrka. Men som inte belastas i de ytterlägen som skridskoåkningen har. Vi har haft muskler som är starka men egentligen inte tål ytterbelastning. Då har vi provat med inlines, slide men ändå inte fått något som funkar riktigt.
Det finns naturligtvis också en idrottslig aspekt i det nya träningsschemat.

Inte tränat rätt
- Vi kan väl säga så här; jag har ju stått för fysträningen ensam i några år och jag kan väl säga att vi har varit bäst tränade och haft jättelite skador. Men vi har ändå inte vunnit något. Det innebär att då måste man se andra alternativ, alltså, kanske vi ändå inte har tränat rätt, säger Lasse Lundgren som tror stenhårt på det nya i träningsväg.

Storsatsning
Bland annat så kommer snabbheten på is att kunna vässas.
- Snabbhet för en skridskoåkare går bara att köra på is. Vi har försökt vara på Ormberget eller på Skogsvallen och det är också bra. Men det är inte överförbart, den som springer snabbast åker inte snabbast skridskor, konstaterar Lundgren.
- Det är framför allt det grenspecifika, spetskvaliteterna, som jag ser framför mig att vi ska kunna jobba med.
Han avslutar med eftertryck:
- Det här är en storsatsning av oss.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om