Talangjakt med guld i blicken

Över 150 ungdomar tog chansen att prova på olika handikappidrotter när rekryteringssatsningen "Talangjakten" anordnades i Gammelstads sporthall i Luleå.

IDOLEN. Jakob Hedenström, 10, och Kim Lindberg, 15, från Piteå blev imponerade när de fick känna på Peter Vikströms guldmedalj från paralympics i London. "Den är tung", säger Jakob Hedenström.

IDOLEN. Jakob Hedenström, 10, och Kim Lindberg, 15, från Piteå blev imponerade när de fick känna på Peter Vikströms guldmedalj från paralympics i London. "Den är tung", säger Jakob Hedenström.

Foto: Kent Risberg Vikström

Luleå2012-09-25 06:00

Talangjakten anordnas över hela Sverige och i söndags var det Luleås tur. Några som tog chansen att prova på olika idrotter var kompisarna och Piteåkillarna Jakob Hedenström, 10, och Kim Lindberg, 15.

- Vi har provat på höjdhopp, tennis och innebandy, säger Kim Lindberg.

- Vi ska även prova på simning lite senare, säger Jakob Hedenström.

Utanför sporthallen hade tennisplaner monterats upp för de som ville prova på att spela rullstolstennis. Killarna fick spela med Peter Vikström från Piteå som för två veckor sedan vann guld i Paralympics i rullstolstennis.

- Det var jätteroligt, säger Jakob Hedenström.

- Det var häftigt att få spela mot någon som tagit guld. Han är väldigt duktig, säger Kim Lindberg.

Luleåkillen Josef Hassan, 12, besökte även han talangjakten. För honom var det ingen tvekan om vilken sport han gillade bäst.

- Det är så klart rullstolsbasket som är roligast. Jag spelar rullstolsbasket i ett lag som heter Sportis Luleå IF. Vi brukar spela i Arcushallen, säger Josef Hassan.

"En bra grej"
Även om det var rullstolsbasketen som lockade mest hade Josef Hassan planer på att prova på några andra av de 18 olika sporter gick att prova på.

- Jag ska kanske prova på simning också, säger han.

Talangjakten är ett samarbete mellan svenska handikappidrottsförbundet och Sveriges Paralympiska kommitté där målet är att rekrytera så många talanger som möjligt inom handikappidrotten.

- Jag tycker det är en bra grej för att locka till sig nya aktiva och visa vad som finns. De flesta vet nog inte vad som finns och vilka aktiviteter det finns som man kan börja med så det behövs absolut, säger Peter Vikström.

Förutom Peter Vikström deltog även Ingela Lundbäck från Luleå som tog brons och lagsilver i bordtennis i Paralympics.

- Det är väldigt bra att de har gjort en satsning att rekrytera nya handikappidrottare, det behövs ju. Det var ju så mycket folk här idag också så det är jätteroligt, säger Ingela Lundbäck.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om