Talangerna får chans till extra träning

Notvikens IK har tagit initiativet till talangutveckling på damsidan. Nu samlas 30–40 tjejer från Luleå och Boden varje fredag i Arcushallen för att lira fotboll.

Talangträning. Talang fulla tjejer födda 2001-2003 bedriver talangträning i Arcushallen i november och december under ledning av Nina Nordström, Notviken.

Talangträning. Talang fulla tjejer födda 2001-2003 bedriver talangträning i Arcushallen i november och december under ledning av Nina Nordström, Notviken.

Foto: Privat

Luleå2017-12-21 15:14

Talangutvecklingen är inne på tredje året.

Och initiativet kommer från Notvikens IK som samlar deltagare från Bergnäsets AIK, Alviks IK, Sunderbyns SK, Lira BK, Luleå SK, Gammelstads IF, Notvikens IK och även Sävast AIF.

Tjejerna är födda mellan 2001–2003 och lirar fotboll i 1,5 timme på fredagar i november och december under ledning av Nina Nordström.

– Tanken är att samla ungdomar för att få extra träning och stimulans under icke-säsong. Många går på ledighet i uppehållet efter säsongen, säger Nordström till Extra.

Vilka riktar ni er till?

– Framför allt till de som har intresset , drivet och viljan.

Hur ser träningarna ut?

– Vi jobbar utifrån spelarutbildningsplanen. Det är olika teman varje vecka med exempelvis speluppbyggnad, skapa målchanser och förhindra speluppbyggnad. Det är klart att vi sätter in många spelövningar, kvadraten och spelmoment också, säger Nina Nordström.

Varför startade ni talangutvecklingen?

– Jag och Börje (Lööw) pratade om att förlänga säsongen för spelarna och få träna med likasinnade som har en vilja och ett driv att hålla igång.

Just satsningen på damsidan för fotbollen, som är flaggskeppet i länet på elitnivå med Piteå IF i allsvenskan och Assi IF i elitettan, är något som Nina Nordström och Börje Lööw har velat utveckla i Notvikens IK när det hela drog igång för tre år sedan.

På sikt hoppas de också att få ett elitlag i Luleå.

– Vi försökte hitta olika möjligheter i Norrbotten och fortsätta den utveckling som redan finns. Förhoppningen är att få ett elitlag även i Luleå. Vi har många klubbar i division 1, men någon måste ta nästa steg och då behöver vi utbilda spelarna från yngre åldrar. Vi behöver också hjälpas åt i hela Norrbotten för att fotbollen ska växa. Att tjejerna väljer fotboll framför allt.

Hur är känslan när ni är inne på det tredje året?

– Jag tycker att det har blivit bättre och bättre med uppslutningen. Visst kan det krocka med andra sporter. Men framför allt riktar vi oss till spelarna som har intresset och viljan. Vi snittar 30–40 spelare.

Hur ser samarbetet ut med de andra klubbarna i dag jämfört med uppstarten?

– Det har breddat sig och nu har vi med alla alliansföreningar i Luleå och även Sävast. Det är kul att det går att gå utanför kommungränsen så vi kan nå fler spelare som får träna med likasinnade.

Varför ska talangerna välja att satsa på fotbollen?

– Jag tror att grunden är till vilka sporter man väljer är där man erbjuds träningsmiljö och det gör vi hos oss, menar Nina Nordström.

Fakta

Inbjudan riktar sig till spelare på länslagsnivå samt till spelare som av den egna föreningens tränare bedöms ha utvecklingsmöjligheter för att komma med i länslag. Spelare med ambition, driv och vilja till utveckling. Talangutvecklingsträningarna pågick i november och december och det var tredje året i rad.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om