Svårtacklat test i ny dress

På film är det förmodligen den mest återkommande sporten. Any Given Sunday, Remember the Titans och Friday Night Light handlar alla om amerikansk fotboll.
Men hur är det att spela? Gör det lika ont som det ser ut? Och måste man väga över hundra kilo?
Kurirens reporter sökte svaren på en träning med Luleå Eskimos.

LULEÅ2007-08-07 06:00
Efter att förra sommaren provat på discgolf och konståkning var det i år dags för lite blod, svett och tårar. Valet föll på amerikansk fotboll och en solig tisdagkväll beger sig undertecknad med fotograf till Sunderby IP där division II-laget Luleå Eskimos har sin hemmaplan.
På plats välkomnas jag med en gång av spelaren Henrik Holmgren som tar mig åt sidan och ger mig nödvändig utrustning. Jag kastar ängsligt en blick runt i kring mig och upptäcker, lite till min förvåning, att alla inte är två meter långa och väger över hundra kilo.
- Det är en vanlig missuppfattning att du måste vara jättestor för att spela amerikansk fotboll. Det är en sport som passar alla kroppstyper. Den minsta som vi har i laget är väl kring 1.70 lång och väger strax över 60 kilo, berättar Holmgren samtidigt som han spänner åt hjälmen och axelskyddet så att mina blodkärl nästan brister.

Engelska termer
- Det måste sitta ordentligt om det ska tåla smällar. Du vill väl känna på ett par tacklingar, undrar han.
"Helst inte", tänker jag tyst för mig själv men fotografen Petra nickar ivrigt och flinar illvilligt. Och vad gör man inte för att bjuda på bra tidning.
Jag ber Henrik om en snabb beskrivning om hur amerikansk fotboll egentligen spelas och vad det går ut på innan jag kastas in i hetluften.
Mina enda kunskaper i ämnet är undermåliga och består i stort sett endast av alla filmer man sett som skildrar sporten. Men av hans förklaring blir jag inte mycket klokare. Det är bara en massa engelska termer hit och dit.
- Det är mycket taktik, avslutar han.
Jag nickar instämmande som om jag förstått allt. Med alla saker på plats skickas jag ut på konstgräsplanen tillsammans med de andra där vi delas upp i två grupper. Första övningen handlar om bollbehandling.

Planerad minnesförlust
Assisterande tränare Adrian Rodriguez förklarar hur vi ska rycka fem meter rakt fram och sedan springa snett inåt banan för att ta emot bollen som levereras av quarterbacken. På försök ett och två är jag inte ens i närheten men tredje och fjärde gången lyckas jag faktiskt ta emot passningen och får värmande applåder från de övriga.
- Vi brukar gå igenom den här övningen varje gång för att se så att alla har det i huvudet. Sen fungerar den bra som uppvärmning, säger Rodriguez.
Efter en kort vätskepaus delas vi in i par. Jag hamnar med 16-årige Linus Markusson från Bergnäset, en annan nybörjare. Den ene ska nu försöka ta sig förbi den andre som ska ställa sig i vägen så länge det går. Ett par rusher senare med olika varianter rinner svetten nerför pannan. Jag frågar Adrian Rodriguez om han efteråt kan gå igenom övningarna med mig eftersom jag själv inte kommer komma ihåg dem och får svaret:
- Ja, det lär behövas. För när vi är klar med dig lär du inte komma ihåg mycket, säger han.
Men det är inte bara jag som redan efter en halvtimme visar trötthetstecken.
- Fy fasen vilken sport alltså. Jag visste att första träningen skulle bli jobbig men det är tyngre än väntat, säger Linus Markusson och pustar ut.
- Men i och för sig har jag inte tränat på över ett år, fortsätter han.

Tackling på agendan
Det känns nästa lika länge sedan för mig. Senaste gången var på fysprovet till polishögskolan i januari. Konditionen som fanns då känns som bortblåst och jag tar varje tillfälle i akt att vila.
- Kom igen nu, på med grejerna och kör, uppmanar de andra.
Tydligen ska vi tacklas. Två stycken visar. Båda ska ligga ner, en med boll och en utan. På signal reser de sig upp och den med bollen ska ta sig igenom två koner. Den utan ska förhindra att så sker. Nästan alla medel visar sig vara tillåtna för att sätta stopp, utom att slita i hjälmen.

Misslyckad uppdrag
Det smäller rejält ett par gånger innan det blir min och Linus tur. Jag tar ett par djupa andetag och bröstar upp mig. "Det är det här som är amerikansk fotboll", tänker jag.
Nu är jag dock för långsam upp fötterna och när jag vänder mig om är han rakt i bröstet på mig. Mina gympaskor glider som skridskor på is längs konstgräset och jag blir forcerad in mellan konerna. Tillsammans med bollen. Misslyckat uppdrag, således.
- Tänk på att krypa ihop och ha låg tyngdpunkt när du tacklas. Det är då som du får mest kraft, förklarar Rodriguez.
Vi kör ett par gånger till men någon succé gör jag inte. Det blir varken en "touchdown" eller fet tackling från min sida. Men jag är vid liv och med hälsan i behåll. Det gäller att glädjas åt det lilla.
- Det händer ganska ofta att nybörjare är med på försäsongsträningen men slutar så fort vi tar på oss skydden och det smäller lite. Du måste kunna tåla lite stryk, säger Adrian Rodriguez.
Vilken är den vanligaste skadan i amerikansk fotboll?
- Det är väl knäna som kan ta en del stryk. Det är lätt hänt att det blir vridningar. Men faktiskt tror jag inte att amerikansk fotboll är mer skadedrabbad än någon annan sport.

Defensiv uppgift
Luleå Eskimos gjorde en nystart 2004 efter att dessförinnan ha legat på is i ett par år. Den här säsongen är den första med seriespel och så här långt har det blivit en seger och två förluster på tre matcher.
- Vi måste vinna de tre som är kvar om vi ska nå slutspelet och det blir tufft. Serien är hård, säger Eskimos assisterande tränare.
I dagsläget har klubben drygt 40 licenserade spelare men långt ifrån så många kommer på träning och deltar i matcher. Därför söker de fler spelare och de välkomnar alla som vill att testa på sporten.
- Det är många som pratar om att börja men få tar steget fullt ut, tyvärr. Vi vill gärna ha fler spelare. Det spelar ingen roll om du är stor eller liten, ung eller gammal, det finns en position för alla.
Var hade du placerat mig?
- Som receiver eller cornerback. Där är det bra att vara lång för då kan quarterbacken lätt hitta dig.
Vi avslutar träningen med matchsspel. Jag hamnar i den defensiva uppställning där min uppgift blir att punktmarkera och följa varje steg som cornerbacken i den offensiva uppställningen tar. Varje lag samlas i en ring innan och går igenom taktiken. För mig framstår det fortfarande som rena grekiskan men jag behöver tydligen inte veta heller.
- Följ bara den där killen och se till att han inte får bollen, säger de och pekar.
Jag gör så gott jag kan men han är bra mycket snabbare än mig. Som tur var får han aldrig bollen och jag slipper vara föremål för tunga suckar.
- Amerikansk fotboll är mycket strategi, ungefär 90 procent. Därför är det viktigt att ha spelare som kan göra det som sägs. Annars fungerar det inte, säger Rodriguez.
Efter nästan två timmar är det dags att tacka för mig. Jag ber efter viss tvekan om ett omdöme.
- Ett helt hopplöst fall är du inte. Du har en del fysiska förutsättningar. Men den här sporten tar ett tag att lära sig. Så är det för alla, säger Adrian Rodriguez.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!