"Stadion kvar i någon form"

Framtiden för Stadion Kronan är osäker.Det erkänner också fritidsnämndens ordförande Mårten Ström.–Vi vill ta ett klokt beslut, och Stadion Kronan kommer att bli kvar i någon form i framtiden. Allt hänger på de fortsatta byggplanerna i området som det ska beslutas om i maj. För att satsa de miljoner som krävs måste vi veta att stadion finns kvar i många år framåt, säger Ström.

Luleå2010-04-24 06:00
Samtidigt konstaterar också Mårten Ström att han personligen inte gillar tankarna på ett stort skidstadion uppe på Ormberget, som nämnts som ett alternativ.
Hur ser Luleå Kommun på framtiden för Stadion Kronan?
– Det som görs på Kronan nu är att en plan på byggverksamheten, och hur Kronan-området ska se ut, skapas. Men satsningarna är bara på ritstadiet än så länge. Byggandet och infrastrukturen i området styr i slutändan. Om byggandet blir större än från början tänkt, kommer det att påverka Kronans stadion. Den planen är många personer inblandade i att ta fram, bland annat fritidskontoret och stadsbyggnadskontoret. Så småningom ska det upp till plan och tillväxutskottet, och säger de att under de närmaste 20 åren inte ska byggas något i den omgivning som stör Stadion Kronan , är det en sak. Säger de bygga, då har vi en annat läge.
Klubbarna och Alliansen är mycket oroliga just nu..? Känner du till det?
–Ja, vi har haft Skidalliansen på fritidsnämndens au , där de fått berätta hur de ser på läget, och jag tror också att de talat med högsta kommunledningen. Ett beslut måste tas, och hur det blir får vi hantera då.
Kommer Stadion Kronan att finnas kvar..?
–Ja, i någon form. Problemet är skidskyttet ( skyttemålen står ute på själva stadion). Skidspåren tror jag inte behöver påverkas. Alla spår är öppna ännu. Skulle det bli bostäder är det knappast något problem med ett skidspår som går intill en bostad, däremot kan det vara problem att ha en skytteanläggning där.
Stadion Kronan-organisationen och klubbarna ( längd, skidskytte, bågskytte) är väldigt angelägna att behålla både Stadion Kronan och Lulsundsberget, samt en koppling ( läs en bred viadukt över vägarna i bostadsområdet) för anslutning upp till Ormberget..?
–Kommer inte ihåg summan, men de har tagit fram önskemål hur de vill ha det i den bästa av världar. Då pratar vi inte om en miljon, utan några miljoner som behöver investeras i så fall. I det läget måste vi vara säkra på att satsningen blir beständig över tid. Det har med belysning och annat att göra.
När tas dessa viktiga beslut?
– Plan och tillväxtutskottet ska ta det någon gång i maj, och vi i fritidsnämnden för kontinuerliga samtal med berörda och Skidalliansen. Jag tror att alla har ett intresse att göra det bästa av situationen. Det finns ingen som tycker att Stadion Kronan bara är att ta bort. Alla ser behovet, och området är fint.
Vad är alternativet om Stadion Kronan måste bort..?  Är det att flytta allt upp till Ormberget..?
–Ja, kanske, men i så fall får vi en ny diskussion.
Hur ser du på det..?
–Min personliga åsikt är att Ormberget är ett friluftsområde, och man kan naturligtvis ha tävlingar där. Men jag har ju svårt att se att det går att bygga något skidstadion där, röja skog, och skapa stora öppna ytor. Det känns inte som någon klok väg. Vi har diskuterat, jag och Helen (Wiklund-Wårell, fritidschefen) och sagt att nog kan man utveckla Ormberget. Men området är guld värt, och det måste vi vara rädda om. Det finns dock en slinga där, som inte är belyst och som kallas "milspåret". Där kan jag tänka mig satsningar, men inte ett stort skidstadion... Då känns det som vi begår harakiri på naturen, tycker Mårten Ström.
Men var får skidklubbarna då sin arena för ungdomsidrott, och tävlingar på olika nivåer?
– Man har inte kommit så långt så att man börjat titta på alternativ. Men vi politiker och föreningarna måste tänka sunt för en bra lösning.
Vet vi hur det blir i mitten/slutet av maj..?
–Det är plan och tillväxtutskottet som sätter ner foten när det gäller detaljplaneringen, och Kronan-gruppen som tittar på alternativen. När de är färdiga får vi hantera det, oavsett vad det blir för beslut. Man släcker inte ljuset, utan måste i så fall  hitta andra alternativ, slutar Luleås fritidsnämndsordförande.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!