Snacka om ödets ironi

Dagen efter att Hans Chrunak tvingats lämna jobbet som klubbdirektör i Luleå Hockey sedan han uttalat sig hotfullt mot en domare klev han upp på podiet för att föreläsa vid ett seminarium om normer, värderingar, etik och mobbning inom idrotten.-Det är jag som är Hans Chrunak och er tillfällige riksbuse, konstaterade han snett leende och en aning trött efter några stormiga dygn.

Foto:

Foto:

Foto:

LULEÅ2007-12-06 01:45
Knappast någon avundsvärd uppgift, men han fanns ändå på plats för att torgföra sina synpunkter i ämnet trakasserier och mobbning inom idrotten. -Det är jag som är Hans Chrunak och er tillfällige riksbuse, konstaterade han snett leende och en aning trött efter några stormiga dygn.
Den tidigare klubbdirektören ansåg i nästa andetag att han på ett ärligt sätt tagit konsekvenserna av sitt olyckliga uttalande, och det är det inte alla inom idrotten som gör. -Jag har lämnat jobbet, och jag har bett alla inblandade om ursäkt, konstaterade han inför den välfyllda lokalen på Stadshotellet i Luleå. Hårt klimat
Därefter berättade Chrunak om det arbete som Luleå Hockey inlett i samarbete med Luleå kommun, och som han själv initierat, för att förebygga trakasserier och mobbning inom idrotten. Arbetet under parollen "laget före jaget" vänder sig till årskurs 4-9 i skolorna, där klasser också inbjuds till elitseriematcher, vilket kombineras med andra aktiviteter som att ledare och spelare är ute och pratar i skolorna om "laget före jaget-visionen". -Vi vill gärna också att det förs en diskussion i klasserna kring frågor om normer och värderingar, sa Chrunak. Skolledningen i Luleå vill också koppla ihop Luleå Hockeys projekt med skolornas värdegrundsarbete för att skapa ett gott klimat och förebygga mobbing och kränkande behandling. Chrunak noterade att klimatet är hårt på ishockeybanan när Luleå Hockey och andra elitserielag spelar, men den miljön får inte råda på sidan av rinken. -Nej, det som händer på rinken får inte tas med ut, och det fungerar ofta bra. Vi har sett spelare kriga med varandra på banan, för att efter slutsignalen vara vänner, och så ska det vara. Hans Chrunak hoppades att Luleå Hockey och kommunen undan för undan kan utveckla projektet och han tryckte på vikten vara tidigt ute. -Ju tidigare vi kan lära våra barn att visa respekt för varandra desto bättre är det, ansåg han. Kortade av på grund av inspelning
En något pressad Chrunak valde sedan att korta av sitt anförande en del sedan TV filmat i föreläsningslokalen, trots hans önskan att så inte skulle ske. Är verkligen idrotten en arena för alla, var den fråga som bildade utgångspunkt för det fullbokade kvällsseminariet arrangerat av Mötesplats Luleå, Röda Korset och SISU Idrottsutbildarna. - Föreningslivet och därmed idrottsrörelsen omfattas inte av den lagstiftning som finns när det gäller diskriminering, trakassering och mobbbing. Därför är det ännu viktigare med de initiativ som tas på området av idrottsföreningarna själva, och andra aktörer. Vi vill i det här seminariet lyfta fram exempel på sådana initiativ och skapa intresse för frågorna hos idrottsledare och föräldrar, konstaterade Ulrica Åström, som jobbar med diskrimineringsfrågor på Röda Korset och som ledde föreläsningen. Vid seminariet framträdde också Jesper Andreasson, lektor i idrottsvetenskap som skrivit en avhandling och analyserat "Idrottens kön", hur kropp, kön och sexualitet konstrueras genom normer inom lagidrotten. Andreasson har studerat lagidrotter, mansideal och hur den kollektiva maskuliniteten framställs som överordnad det femininina. - Det handlar om hur män med gliringar, attityder och skämt upprätthåller skillnader och gör sig själv speciella, medan kvinnor hela tiden tvingas balansera mellan lagidrotten och kvinnligheten, mellan "svetten och mascaran", som Andreasson uttrycker saken. "Osynliggörande"
Under sitt långa anförande redovisade han också ett par intressanta siffror i sammanhanget. År 2005 var snittlönen i fotbollsallsvenskan för män 50.400 kronor i månaden, medan damerna hade 2.101 kronor i månaden i snitt och tvingades jobba vid sidan av idrotten. Om något ekonomisk mobbning mot kvinnor. Samma år sände SVT 1.273 timmar ren herridrott mot 197 timmar ren damidrott. Utan tvekan ett osynliggörande av kvinnor, konstaterade Jesper Andreasson. I den efterföljande diskussionen underströks återigen från folk i salen vikten av att tidigt börja forma barnen till att tänka och agera mera rättvist. Där har idrotten en viktig roll.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om