Slutspelet upprör

Kvartsfinalserien är omtvistad.  Alltjämt.  - Det jag vänder mig mest mot är att resultat i andra matcher påverkar oss. Det känns inte som det är tanken med ett slutspel, säger Luleåcoachen Dennis Pihl.

MÄRKLIG. Coacherna i damligan är inte jätteförtjusta i kvartsfinalernas spelform. Här är Elin Söderström i matchen mot Solna i helgen.

MÄRKLIG. Coacherna i damligan är inte jätteförtjusta i kvartsfinalernas spelform. Här är Elin Söderström i matchen mot Solna i helgen.

Foto: Andreas Wälitalo

Luleå2009-03-18 06:00
Det nya slutspelsupplägget tillkom förra säsongen och huvudskälet var att topplagen skulle få fler jämna matcher. I fjol var det Luleå Basket som var den stora förloraren. Laget kom fyra i kvartsfinalserien och missade därmed en semifinalplats. I år är det ändrat så att lag fyra spelar match mot bästa laget från andra kvartsfinalserien. - Sportsligt är det ju bra, det kändes ju konstigt i fjol att semifinalplatsen gick till ett sämre lag. Men samtidigt har betydelsen av de här matcherna minskat nu. Jag pratade med 08 och Solna efter matcherna och de ansåg väl, "ja, ja slutspelet har ju inte börjat på riktigt än", säger Dennis Pihl. "Bättre med traditionellt"
Luleåcoachen har varit motståndare till upplägget från dag ett. - Jag tycker fortfarande det är bättre med ett traditionellt kvartsfinalspel. Den allmänna känslan är att folk tycker det är underligt och svårt att förstå. När man måste ägna tio minuter åt att förklara upplägget för folk man träffar på stan är det något fel, säger han. Vill du ha samma upplägg nästa säsong? - Nej, det tycker jag inte. Det är inte min fråga men blir jag tillfrågad så ska jag säga min åsikt. Vill ha utspridda matcher
Solnatränaren Stefan Bergman vill inte heller ha kvar nuvarande upplägg. Han uppskattar fler hårda matcher men vill ha dem utspridda över hela säsongen. - Jag tror det skulle vara bra att härma det gamla herrupplägget med en A1 och A2. De sex lagen i varje grupp möter varandra i fyra gånger och spelar en match mot varje lag i den andra gruppen, säger han. Benny Johansson, coach i Telge, är också inne på någon form av uppdelning. - Vi kan inte ha det på det här sättet. Det ska inte gå att styra vem man ska möta, det här känns inte tillräckligt genomtänkt. Damligans ordförande, PO Persson, utesluter inte en änding om klubbarna gemensamt önskar så. - Det finns ett förslag om A1 och A2 som är under utredning, avslöjar han. Det första förslaget visade dock att det kan ge ökade kostnader för klubbarna. I Luleås fall från 100.000 till 200.000 beroende på motstånd.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om