Rusning till ruset

Tjejer och löpning är en härlig kombination. Vårruset i Luleå slår nämligen tidernas rekord på måndag. - Det är fantastiskt, vi har över 6.500 löpare anmälda till årets Vårrus, säger Sofie Lestander som är tävlingsledare tillsammans med Carina Karlsson på Stil-sporten.

LADDADE. På måndag är det dags för årets vårruset i Luleå. Under fredagen hade 6.500 kvinnliga löpare anmält sig. På bilden tampas Hanna Johansson (1744) och Petra Sandling (1748) i förra årets tävling.

LADDADE. På måndag är det dags för årets vårruset i Luleå. Under fredagen hade 6.500 kvinnliga löpare anmält sig. På bilden tampas Hanna Johansson (1744) och Petra Sandling (1748) i förra årets tävling.

Foto: Linus Höök

LULEÅ2008-05-24 06:00
Den exakta anmälningssifrran på fredagsförmiddagen var 6.538 anmäld, och det är ståtligt nytt rekord för Vårruset som nu genomförs för sjunde gången i Luleå. Sannolikt kommer också den siffran att stiga ytterligare eftersom det går att anmäla sig in i det sista.- Det gamla deltagarrekordet från Vårruset i Luleå kommer från 2005, då vi hade 6.200, berättar Lestander och Karlsson.Jämfört med förra året blir det här året ett dramatiskt lyft, eftersom Vårruset då "bara" lockade 5.800 motionsglada tjejer.Varifrån kommer alla tjejer?- De kommer från hela länet. Vårruset är verkligen en angelägenhet för hela Norrbotten. Vi har deltagare från alla delar av länet, och vi har faktiskt också folk från både Västerbotten och Finland, fortsätter Sofie Lestander glatt.Lagandan lockar
Vårruset förmår verkligen locka de breda massorna, och loppet ser fortsatt ut att behålla greppet.Förklaringen..?-  Det är lagom långt (5 kilometer) och vänder sig till alla kategorier av löpare och motionärer. Det finns de som vill springa fort, och det finns de som bara vill jogga eller gå. Tjejerna kan anmäla sig individuellt, men upplägget med laganmälan lockar många. Det har blivit väldigt populärt att sy ihop sexmannalag på jobbet och i kompiskretsen, och då får de också den populära picknickpåse med en massa gott som de kan njuta av tillsammans efter loppet, konstaterar Sofie Lestander.Hyfsat väder lovat
Vädret betyder mycket för Vårruset. I fjol var det kanonväder i Luleå när loppet avgjordes, och Sofie Lestander är optimist även för årets rekordrus.-  Vi har pratat med meterologerna och de lovar ett hyfsat väder. Kanske inte lika strålande som i fjol, men helt okej, säger Lestander.Som vanligt är gräsytorna i området Gültzaudden centrum för den härliga tjejrörelsen på måndag.Starten sker vid Hälsans hus och sedan går femkilometersslingan runt Gültzaudden längs vattnet. Efter Norrbottensteatern korsar banan genom centrum mot södra hamn, varefter slingan följer vattnet under Bergnäsbron och in mot målet.- I ett försök att minska den trängsel som brukar bli vid starten, går vi (Stil) i år ut med rekommendationer för respektive startled. Det gör vi för att ge samtliga deltagarre möjligheten att genomföra loppet i just sin takt. Startleden i år är fyra: Springa, jogga, lunka, gå, och vi hoppas att alla vill hjälpa till genom att följa dessa riktlinjer.Nilsson regerande
Vårruset är ett rent motionsevenemang, utan officiell tidtagning, men som alltid handlar det om tävling för de allra mest löpvilliga och tävlingssugna tjejerna.Snabbast förra året i Vårruset i Luleå var löpstarka skidtjejen Karin Nilsson, Slagnäs IF före Lulekamraternas Anna Tano-Nordin.Karin Nilsson avverkade de fem kilometrarna på fina 17,46, och hon lär nog vilja vara med i toppstriden även i år. Marie Eriksson, Tväråselet, är också en tjej som genom åren sprungit fort i Luleåloppet.Som vanligt kommer också tjejerna och all publik att underhållas i samband med motionsloppet. I år är Peter Siepen speaker och underhållare. En och en halv timme före loppet drar Siepen igång med snack och musik.
Fotnot:
Vårruset är Europas största motionslopp för kvinnor som i år firar 20-årsjubileum på vissa orter. Loppet avgörs i 17 svenska städer i år, och för alltså för sjunde gången i Luleå. Årets sista lopp går i Visby på Gotland den 12 juni.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om