Ett sätt är att föreningen (arbetsgivaren) tecknar en pensionsförsäkring med spelaren som förmånstagare och sedan betalar föreningen in den avtalade premien till försäkringen. Försäkringen betalar sedan efter avslutad karriär ut pensionen till spelaren ur de insatta medlen. Ett annat alternativ är idrottspensionsavtalen, som också kallas direktpensionsutfästelse (se faktaruta till vänster).
Detta är, enligt vad Kuriren erfar, en lösning som Mikael Renberg har med Luleå Hockey.
Reglerar pensionsåtagandet
Det fungerar på det sättet att spelaren har ansvaret för var, och hur, pengarna placeras och klubben administrerar det genom att varje månad betala in ett av spelaren bestämt belopp till exempelvis en fond där spelarens pensionspengar är tänkt ska växa.
Efter att spelarens karriär är över ska pengarna betalas ut i denna försäkring och det baseras på hur värdeutvecklingen för de förvaltade pengarna varit. Utbetalningarna som kan betalas ut direkt efter karriären, men i minst fem år framåt, går via klubben eller direkt till spelaren. Fram till att pengarna betalats ut ägs de av klubben för att spelaren ska undslippa skatt på pengarna. En så kallad pantförskrivning upprättas för att säkerställa spelarens rätt till pengarna och också reglera hur klubbens pensionsåtagande mot spelaren ska skötas. En pantförskrivning ska spelaren ha och också det bolag som förvaltar pengarna.
- Pantförskrivning är ett dokument som garanterar spelaren att få tillbaka pengarna till det värde pengarna har när det är bestämt att de ska betalas ut. Det är oftast högre värde då pengarna vuxit, men värdet kan ju också ha minskat, säger Luleåadvokaten Ulf Nordekvist.
Standard-dokument
Mikael Renbergs juridiska ombud, advokat Per Liljekvist, sa i lördagens Kuriren att denna pantförskrivning kan vara ett viktigt dokument i tvisten mellan Renberg och Luleå Hockey och Liljekvist efterlyste detta dokument av Luleå Hockey. Ulf Nordekvist har varit med och upprättat så kallade standardkontrakt för idrottspensionslösningar, inkluderat pantförskrivning.
- En pantförskrivning har också spelaren som en försäkring om klubben skulle gå i konkurs. Spelaren eller spelarens agent bör ha en sådan och det känner alla till. Det är inga konstiga saker. Det är standard- dokument.
Om en sådan inte upprättats?
- Då kan man upprätta en i morgon. Det är inga problem.
Vem har då ansvaret, spelaren eller klubben, om pengarna går förlorade där de förvaltas i exempelvis Obol, SEB Trygg Liv eller Skandia? Eller om de kraftigt minskar i värde?
- Pantsättningen som sådan reglerar inte ansvaret för om placeringen var bra eller dålig.
Men om det i fallet mellan Mikael Renberg och Luleå Hockey skulle prövas rättsligt?
- Det har mig veterligen aldrig prövats civilrättsligt mellan en klubb och en spelare, svarar Ulf Nordekvist.