Poromaa vallachef för USA:s landslag

Larry Poromaa är tillbaka i skidcirkusen fortare än någon anat.
Men inte i blågult.
Till vintern leder han
USA:s vallateam.
- Lite mer lagom, säger Poromaa.

LULEÅ2007-08-21 06:00
Lagom för Poromaa innebär mindre dagar på resande fot. Det var just det pressade arbetsschemat som fick Larry Poromaa att tacka för sig i våras efter fem år som vallachef i det svenska skidlandslaget. Tiden räckte helt enkelt inte till för familjen i Fränsta i Västernorrland. Den förre skidstjärnan hade då fem säsonger bakom sig då hustrun Anette lämnades ensam i över 200 dagar.
En ekvation som inte höll till slut.
Men när de ansvariga för USA:s längdlandslag hörde av sig kunde han inte tacka nej. Förslaget var helt enkelt perfekt för honom.
- Det känns väl bra. Lite mera lagom och inte så många dagar borta som förut, säger Larry Poromaa till Norrbottens-Kuriren.
Upplägget innebär att han är borta hemifrån mindre än hälften av vad han var tidigare som vallachef i blågult.
- Det var väl förutsättningarna för att jag skulle hoppa på det här. De åker inte så många tävlingar och de är inte lika många aktiva som i det svenska laget.

Johansson fortsätter
I tremannateamet ingår förutom Poromaa även Peter Johansson, Koskullskulle, som gör sin andra säsong som vallare i det amerikanska laget. Tredje kugge är en estländare som tidigare vallade superstjärnan Kristina Smiguns skidor under ett par säsonger tillsammans med Poromaa.
Hur känns det att bli motståndare till det svenska laget?
- Det är ett jobb det här. Jag tycker att det blir roligt med nya ansikten.
På vilket sätt kommer åkarna att märka att det är du som är vallachef?
- Förhoppningsvis har de ännu bättre skidor än tidigare (skratt).
- Men jag kommer att jobba på mitt sätt. Det handlar mer om organisation, att man jobbar efter vissa steg så att det inte blir en hönsgård.
Problem som han anser vara enklare att förhindra i ett landslag av USA:s storlek. I dagsläget innehåller truppen endast fem aktiva.
- Du har större chans att ändra på saker om det strular.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om