Nya basketarenan

De sista ingredienserna håller på att kokas ihop.
Nästa vecka presenteras slutskisserna för Luleås nya basketarena.
- Den 1 mars är tanken att allt ska köras igång, säger Conny Bergvall, anläggningschef på fritidsförvaltningen.

Luleå2011-11-09 06:00

Det har gått drygt tre år sedan dåvarande Plannja Basket och Luleå Basket presenterade sin vision för en framtida basketarena. Ursprungsidén som lades fram i september 2008 med 3.000 sittplatser reviderades i kommunens förstudie från mars 2010 där publikkapaciteten fastställdes till 2.400 sittplatser.

Det är Arkitekthuset Monarken AB som är projektör för nya Pontus Arena som nu ser slutet på sitt uppdrag. Fredagen den 18 november är det inplanerat ett möte med kommunen där de sista skisserna presenteras.

- När det gäller planlösning och hur rummen ska fördelas har vi ganska bra koll på hur det kommer att se ut och hur vi vill att allt ska fungera. Nu är det upp till Monarken att ta fram en lösning och det är det vi väntar på just nu, säger Conny Bergvall.

Om allt går enligt planerna så kommer ett förfrågingsunderlag att gå ut till byggnadsentreprenörerna som har fram till den 1 februari på sig att lämna in anbud till kommunen.

- Under februari ska sedan ett av anbuden antas och den 1 mars är tanken att allt ska köras igång, säger Bergvall.

I etapper till våren
Våren 2012 stängs Pontushallen ner steg för steg där man börjar med källaren för att sedan fortsätta med B-hallen och till sist A-hallen. Pontushallen kommer sedan att stegvis öppnas upp och sommaren 2013 stå färdigt som den nya basketarenan.

- Exakta datum för byggnationen jobbar vi fortfarande med och det kommer att vara helt klart innan vi gå ut med anbudsförfrågningar, säger Conny Bergvall.

Viktigt med känslan
Enligt Hans Walloschke, tidigare Arkitekthuset Monarken numera Sweco, som varit ansvarig för projektet var en av de viktigaste punkterna att skapa en arenakänsla. För att skapa en "gryteffekt" så var det ett måste att byggnationen ska ha läktare runt hela planen.

- Sedan kommer det att vara teleskopläktare som gör det möjligt att förutom basket även spela innebandy och handboll enligt de regler som finns för sporterna, och vid mässor och konserter kommer teleskopläktarna innebära att man kan skapa större utrymme, säger Hans Walloschke.

Nya basketarenan kommer även att ha restaurang på
övre våningen, kontorslokaler i markplan, större foajé och ett arenatorg.

- Parkeringsmöjligheterna kommer också att förbättras med ett parkeringshus
i byggnadens södra del då man räknar med att antalet dagliga besökare kommer att öka med den nya restaurangen, berättar Hans Walloschke.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om