Norrbottens färskaste paltälskare

Praktiskt taget alla i Norrbotten älskar palt och Luleå hockey och hockeygrabbarna får ofta frågor om degrätten. Så både Kuriren och klubben tyckte det var dags att ordna så några sörlänningar får prova.

RIVER. Killarna slet hårt i köket för att fixa sin egna palt.

RIVER. Killarna slet hårt i köket för att fixa sin egna palt.

Foto: Linda Wikström

Luleå2014-02-13 15:49

– Det ska bli spännande, säger Anton Hedman.

Vi tog med oss forwarden Hedman och målvakten Mark Owuya till Simon Laiti på Hemmagastronomi för att få en lektion i Piteås nationalrätt. Grabbarna verkade lite skeptiska till både uppgiften och maträtten i inledningsskedet men det byttes snabbt ut mot fokuserat skalande och rivande.

– Om jag får välja vad jag ville att äta så äter jag Chicken McNuggets, säger Mark Owuya.

Anton Hedmans favoriträtt däremot är kött.

– Steka en bra köttbit, det behöver inte vara mer komplicerat än så, säger han.

Under paltsessionen guidar Simon Laiti killarna igenom de olika stegen. Riva potatis, passera ett par kokta och mjöla smeten. Grabbarna lyssnar noga på instruktionerna medan Simon går igenom.

Hur gott låter det med rå potatis och vetemjöl?

– Det låter i och för sig rätt gott men det kanske kommer att räcka med en, säger Anton Hedman.

När det är dags för rullningen så börjar Mark Owuya skratta när han får frågan att beskriva vad han gör.

– Först mjukar man upp hålet och sätter i fläsket, säger han och bryter ihop bredvid Anton Hedman som fokuserat rullar vidare på sin palt.

När palten är färdig så kommer diskussionen om paltkoman.

Hur många paltar tror du att du skulle kunna äta, utan att stanna?

– Typ världen skulle explodera om jag inte käkade palt? 78. Eller hundra, säger Mark Owuya.

Anton Hedman däremot tror att 12 är maxgränsen och Owuya drar tillbaka sitt bud och håller med.

Men slutsatsen på dagsverket är entydigt: båda titlerar sig numera paltälskare.

Fakta om palt:

Palt är en maträtt som tillhör den traditionella svenska husmanskosten, mest förekommande i Norrland. Ishockeyspelaren Tomas Holmström använde Stanley Cup-pokalen som paltgryta, så det är nog den mest berömda paltgrytan som finns. I Piteå finns Paltakademien, vars syfte att är öka intresset för palt samt att se till att en hög kvalitet hålls. Pitepalt är den vanligaste palten men det finns dock ingen tydlig skillnad i recept mellan pitepalt och annan potatispalt - de olika recept på "äkta pitepalt" som cirkulerar skiljer sig lika mycket mellan varandra som övriga recept på potatispalt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!