– Det ska bli spännande, säger Anton Hedman.
Vi tog med oss forwarden Hedman och målvakten Mark Owuya till Simon Laiti på Hemmagastronomi för att få en lektion i Piteås nationalrätt. Grabbarna verkade lite skeptiska till både uppgiften och maträtten i inledningsskedet men det byttes snabbt ut mot fokuserat skalande och rivande.
– Om jag får välja vad jag ville att äta så äter jag Chicken McNuggets, säger Mark Owuya.
Anton Hedmans favoriträtt däremot är kött.
– Steka en bra köttbit, det behöver inte vara mer komplicerat än så, säger han.
Under paltsessionen guidar Simon Laiti killarna igenom de olika stegen. Riva potatis, passera ett par kokta och mjöla smeten. Grabbarna lyssnar noga på instruktionerna medan Simon går igenom.
Hur gott låter det med rå potatis och vetemjöl?
– Det låter i och för sig rätt gott men det kanske kommer att räcka med en, säger Anton Hedman.
När det är dags för rullningen så börjar Mark Owuya skratta när han får frågan att beskriva vad han gör.
– Först mjukar man upp hålet och sätter i fläsket, säger han och bryter ihop bredvid Anton Hedman som fokuserat rullar vidare på sin palt.
När palten är färdig så kommer diskussionen om paltkoman.
Hur många paltar tror du att du skulle kunna äta, utan att stanna?
– Typ världen skulle explodera om jag inte käkade palt? 78. Eller hundra, säger Mark Owuya.
Anton Hedman däremot tror att 12 är maxgränsen och Owuya drar tillbaka sitt bud och håller med.
Men slutsatsen på dagsverket är entydigt: båda titlerar sig numera paltälskare.