Det är sen natt på restaurang Brännastrand i Boden i slutet av juli förra året när en trevlig krogkväll förvandlas till ett scen full av våld. Några få ögonblick senare ligger en man i 25-årsåldern svårt blödande på golvet.
Snabbt tas den skadade mannen om hand av sina vänner samtidigt som våldverkaren plockas åt sidan av en ordningsvakt i väntan på polis.
Han är i 20-årsåldern och elitidrottare med landslagsmeriter.
– Jag kommer inte ihåg allt för mycket, bara att det blev något tjafs, säger elitidrottaren när han ställs inför rätta, misstänkt för misshandel.
I övrigt har han dåliga minnesbilder.
En verklighet som vice chefsåklagare Mikael Lundgren inte är helt nöjd med. Han pekar bland annat på att elitidrottaren i de inledande polisförhören detaljerat redogjort för händelserna.
Har minnet sviktat efteråt?
– Ja.
Hur det sig att du då kommer ihåg vad som hände men inte nu?
– Jag vet inte, jag har ingenting att säga. Jag kommer inte ihåg. Det var inte det smartaste att dricka alkohol när jag var så sliten. Vi brukar alltid köra grymt hårt på fredagar och jag var trött.
Men från upprinnelsen till händelsen har elitidrottaren klara minnesbilder.
– Jag kände mig hotad och agerade.
Tre vittnen gav en samstämmig bild av misshandeln. Att en diskussionen uppstått mellan en vän till dem och en person i idrottsmannens sällskap. När målsägaren skyndar till för att medla, kliver elitidrottaren in i handlingen och skallar honom till golvet. Misshandeln fortsätter med en handfull knytnävsslag mot den liggande målsägaren.
– Det sista jag minns är att någon kommer flygande mot mig. Jag hinner inte reagera, säger målsägaren.
Efter det är allt svart.
Efter rättegången får den 20-årige elitidrottaren chansen att förklara händelserna för Kurirens utsände.
En chans han möter med tystnad.
När Luleå tingsrätt går igenom elitidrottarens personliga förhållanden avslöjas att han ingått ett avtal med klubben om att inte använda alkohol. Om avtalet skrivits innan polisen omhändertar honom för fylla i juni i år offentliggörs aldrig.
Åklagare och försvar är enig om att villkorlig dom med samhällstjänst är den rätta påföljden vid en fällande dom.
Dom meddelas den 9 september.