"Jag har ingen matchning här uppe"

1988 kastade han sin första pil mot en darttavla. Anders Åström berättar om en undanskymd sport, kvällarna på Stadspuben i Luleå och veckans äventyr mot världseliten i England. - Jag siktar inte, det handlar om känsla, säger 46-åringen.

TRÄNINGSARENAN. Det är hemma i vardagsrummet som Anders Åström får träna. Sedan Stadspuben stängde och Allstar plockat ner darttavlan finns det inte många alternativ för träning. Annat än hemma.

TRÄNINGSARENAN. Det är hemma i vardagsrummet som Anders Åström får träna. Sedan Stadspuben stängde och Allstar plockat ner darttavlan finns det inte många alternativ för träning. Annat än hemma.

Foto: Linda Wikström

Luleå2010-10-28 06:00
På tröskeln till vardagsrummet syns första tecknet till vad Anders Åström utför hemma i lägenheten på Stengatan i Luleå.En bit dubbel parkett som är fastsurrad med silvertejp.För att skydda lagret under - som tillhör Lulebo. Ibland studsar pilarna och landar i parketten.Direkt till vänster i hörnet hänger darttavlan. Några träkilar gör att den inte kan röra på sig när pilarna landar och det är några stycken om dagen.- Jag har tränat tre timmar per dag de senaste månaderna, som mest när jag satsade blev det upp till sju timmar. Det var under en period när jag var arbetslös och kunde göra det. På dagarna stod jag och kastade på fritidsgården Verdandi på Tuna och sen flyttade jag mig till Stadspuben på kvällarna, säger Anders Åström.Jag behöver knappt ställa en fråga under den en och en halv timme som vi besöker honom på Bergnäset utanför Luleå.Saknar lokaler
Det är lätt att smittas av Anders Åströms entusiasm.Men det krävs nog för att kunna bedriva en sport som saknar lokaler.1998 lades Stadspuben i Luleå ner.Sedan var det ett stort glapp till All Star som slängde upp sina dörrar för snart två år sedan.Och till Åströms lycka fanns där ett par darttavlor, som försvann.- De plockade ner dem och jag vet inte varför. Nu finns det ingenstans att hålla till förutom här hemma, säger 46-åringen och blickar mot hörnet i vardagsrummet.Allt startade en dag 1988. Anders följde med sin dåvarande sambo till hennes syster. Systerns karl Esa introducerade honom för dartsporten - och det blev början på en resa som ännu inte nått sin ändhållplats.- Jag följde med Esa till en lokal tävling som hette Pontuscupen på dåvarande Pontus amiralen. Jag hade med mig några billiga pilar som jag köpt, men hade inte en tanke på att delta förrän de ropade upp mitt namn. Då var det bara att gå in och köra och jag tog mig till kvartsfinal i tävlingen och märkte att jag hade talang för sporten. Jag blev helt såld och sedan dess har jag hållit på, säger Anders Åström i dag.Från 1990-talet och framåt har Luleåbon tillhört Sverigeeliten och vunnit det mesta som går att vinna här uppe och har även några skalper på Swedish Open. Genom åren har det också blivit några avbrott på grund av motivationsbrist, men när kompisarna ringt och lockat med en tävling har också suget kommit tillbaka.Vad innebar det för dig när Stadspuben klappade igen dörrarna 1998?- Skittråkigt, fruktansvärt hemskt. Nu finns det inte en pub i stan med en darttavla. Jag har ingen matchning här uppe. Närmast är en kompis som heter Jonas Olofsson och bor utanför Skellefteå. Vi har 14 mil enkel resa till varandra när vi vill ha bra sparring.- Då fanns det 40-50 stycken som höll på mer seriöst, i dag är det knappt tio stycken. Vi håller på att se över om vi kan få tag i en lokal i Björsbyn för att starta upp verksamheten igen. Klubben finns kvar och heter Nordpilen Luleå Dartclub."Vatten på banan"
I dag finns sporten upptagen i Riksidrottsförbundet. Men det tog 32 år och tio försök och i maj 2009 lyckades det. Under några år infördes alkoholförbud från Svenska Dartförbundet för att på så sätt få RF att anta sporten, men i dag får deltagarna ta sig en öl före och efter.- Vi hade blåskontroller under några år och det var bland annat ett lag från Göteborg som blev diskvalificerat sedan några av deras deltagare druckit i samband med en tävling.- Inne på banan är det vatten som gäller, men nu får vi gå till baren och ta en öl mellan tävlingarna. Dricker du?- Absolut, jag blir lugnare och mer avslappnad med ett par öl i kroppen. Men det får inte bli för många, säger Anders Åström.I våras hade han bestämt sig för att trappa ner.För femtielfte gången ungefär.Det bröts när förbundskaptenen Rickard Hagel ringde och frågade om Åström, eller "Åsak" som han kallas inom dartkretsar, skulle delta i Swedish Open.- Jag svarade att jag inte hade någon lust. Då sa han att jag redan var kvalificerad till Winmau world masters i Hull, men för att vara med där var jag tvungen att ställa upp i Swedish Open. Jag behövde inte så läng betänketid, säger Åström och skrattar.Till Hull kommer hela världseliten och från och med kvartsfinal sänds alla matcher på Eurosport. Tävlingen startar i dag.- Det är cirka 300 startande från hela världen. Tar jag mig till kvartfinal är jag garanterad runt 30.000 kronor i prispengar och vinnaren får cirka 300.000 kronor. Jag hade lite otur i lottningen och får möta en seedad kille från Skottland, Craig Baxter, men hoppas ta mig vidare.De tävlar i något som heter 501 och det handlar om att snabbast möjligt ta sig ner till noll poäng. Men deltagarna måste ta sig ut via en dubbel. Det är lilla fältet i ytterkant på en darttavla som går från 1-20.Hur siktar du?- Jag siktar inte, det handlar om känsla. Kastar jag för lågt så höjer jag bara styrkan i kasten.Varför fortsätter du?- Det är ju så jäkla roligt, säger Åström och fortsätter mata mot sin dagliga motståndare.Ett dataprogram hemma i vardagsrummet.
Pilar: Ett pilset består av tre pilar. Enda kravet är att pilen inte får väga mindre än 12 gram och inte mer än 55. Pilkroppen är vanligen gjord av mässing, men under senare år har tungsten - en wolframlegering med hög specifik vikt - blivit allt vanligare i tävlingssammanhang. Teknik: Kastställningen bör vara sådan att du inte förlorar distans till tavlan genom att komma för långt bak med axeln. Kastarmens axel skall vara närmast tavlan. Fötterna kan antingen placeras i 45 graders vinkel till kastlinjen, med kastsidans fot närmast linjen, eller med båda tåhättorna i kontakt med kastlinjen.Övrigt: Man räknar endast de pilar som vidrör tavlan med spetsen när tredje pilen är kastad. Därför räknas inte poäng för pilar som studsar, faller ur, missar tavlan eller fastnar i annan pil - de får ej heller kastas om. Poäng: En darttavla går från 1 till 20. På varje poängfält finns en trippel i mitten och en dubbel i ytterkant. Dessa ger alltså exempelvis tre gånger 20 eller två gånger 20 i poäng. Bullseye är används oftast när deltagarna startar spelet. Närmast röd pricken i mitten får starta. I spelet ger den 50 poäng, då är 3x20 ett bättre resultat.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om