IFK Luleå-profil har gått ur tiden

IFK Luleå är en klubb i sorg.
Bosse Lindmark, mittback i IFK Luleås allsvenska lag, har gått bort.
- Han var en av de absolut mest tongivande spelarna under den tiden när IFK Luleå gick upp till allsvenskan, säger Hans Boman, sportchef i IFK Luleå.

EN KLIPPA. Bosse Lindmark var en av nyckelspelarna i det lag som gick hela vägen till allsvenskan. Framför allt höll hans huvudspel absolut högsta nivå.

EN KLIPPA. Bosse Lindmark var en av nyckelspelarna i det lag som gick hela vägen till allsvenskan. Framför allt höll hans huvudspel absolut högsta nivå.

Foto:

Luleå2013-05-02 06:00

Bosse Lindmark började sin Luleåkarriär 1965 och var med att spela upp laget från division III hela vägen till allsvenskan.

Han var med när det allsvenska kontraktet säkrades på Råsunda i oktober 1970 och han var även med i startelvan när IFK Luleå spelade den historiska första matchen i allsvenskan 1971, en 3-2-seger mot Örgryte.

Bra på huvudet
Mittbacken var något av en "luftens konung" och hans betydelse för IFK Luleå under klubbens mest framgångsrika år var mycket stor.

- Det är jättetråkigt nu när vi får höra att det är slut, säger Hans Boman och fortsätter med att sätta Lindmarks insatser på planen i perspektiv.

- Inom norrbottnisk fotboll är han ett av de största namnen, anser Hans Boman.

Viktig
Att hans betydelse för IFK Luleå var stor råder det ingen tvekan om. Kanske hade IFK Luleås allsvenska äventyr blivit längre än ett år om inte Bosse Lindmark skadade sig i samband med en träningsmatch mot engelska storlaget Liverpool, som var på besök i Luleå.

I denna match nickade Bosse Lindmark ihop med Liverpoolspelaren Larry Lloyd och Bosse Lindmarks frånvaro under höstsäsongen kan ha kostat IFK Luleå ett nytt allsvenskt kontrakt.

Hedras
- Det blev väldigt avgörande och fick stora konsekvenser. Han var en av de mest betydelsefulla spelarna. Det var nog en av de största anledningarna till att IFK inte tog några fler poäng under hösten, säger Hans Boman.

Att en av klubbens stora hjältar gått bort kommer att uppmärksammas av IFK
Luleå.

- Vi kommer att prata om det i klubben. Helt klart kommer vi hedra honom på något sätt, säger Hans Boman.

Bosse Lindmark skulle i dag, 2 maj, fyllt 72 år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om