IFK herre på täppan

Storebror ä-r störst.Det visade IFK Luleå i går med besked mot Luleå Fotboll.Och störst av alla på Skogsvallen var Niklas Backman.- Första halvlek är den bästa jag sett han göra. Han var gudomlig, berömmer tränaren Per Nyström Jensen efter 3-0-segern.

överkört. Erik Valeskog, Luleå FF, (mitten) deppar tillsammans med sina lagkompisar efter storförlusten mot ärkerivalen.Foto: LINUS HÖÖK

LULEÅ2007-05-29 01:17

Niklas Backman var på strålande spelhumör i lokalderbyt mellan IFK Luleå och Luleå Fotboll. Förutom två mål var Backman snudd på felfri i sitt spel under hela matchen. IFK-anfallaren lyckades med det mesta - bollmottagningar, passningar och avslut.

Matchen var bara en minut gammal när han tog emot en långboll från Per Ekervhén och skickade den vidare diagonalt över planen till en på högerknaten framstormande Anton Andersson. Anderssons skott gav en retur som Per Mettävainio sedermera kunde göra 1-0 på.

- Ett riktigt fint anfall. Det är så vi ska spela. Snabba omställningar med bra fart, menar Niklas Backman.

Backman bäst
Backman var inblandad i så gott som allt IFK Luleå skapade i anfallsväg och i den 23:e minuten skrev han in sig själv i målprotokollet. Kanu tog hand om ett felpass från Luleå Fotbolls lagkapten Kristian Uusihannu och passade snett inåt bakåt till Niklas Backman som via en LFF-försvarare sköt 2-0.

- Det var roligt att spela i dag. Jag kände mig lätt i benen, säger han.

Och roligare skulle det bli. Tio minuter före halvtidsvilan bredsidade Backman in sitt andra och IFK Luleås tredje mål för dagen. Tränaren Per Nyström Jensen var lyrisk i sitt omdöme.

- Första halvlek är den bästa som jag sett honom göra. Han var gudomlig, berömmer Nyström Jensen.

Avgjort redan i första
I och med 3-0 kändes matchen avgjord. Luleå Fotboll tilläts äga mycket boll i andra halvlek men hölls av IFK-försvaret på behörigt avstånd från straffområdet.

FF:s bästa chans hade Petter Nyberg i 66:e spelminuten när han fri med Johan Luthström i IFK:s mål sköt utanför.

- Vi gjorde en perfekt andra halvlek. De skapade i stort sett ingenting, tycker Per Nyström Jensen.

Niklas Backman höll med.

- De försökte slå långa bollar bakom vår backlinjen men jag tycker att vi klarade det bra. Vi var piggare, rappare och hetare än dem i allt även om vi inte gjorde någon drömmatch.

I matchens slutskede bjöd IFK-anfallaren på en delikatess värd ett bättre öde. Inbytte Kristoffer Paez slog ett inlägg från höger som Backman cykelsparkade strax utanför stolpen.

Nära drömmål
- Det grämer mig att den inte gick in. Såna lägen dyker bara upp en gång. Dessutom fick jag bra träff.

Derbyt på Skogsvallen lockade 1387 åskådare och för båda lagen innebar matchen gräspremiär.

Två faktorer som tände Backman extra mycket.

- Så här borde det alltid vara, säger han och syftar på publiken.

- Och gräs är helt klart mitt underlag. Speciellt nu när man börjar vara till åren är det skönt att landa mjukt (skratt).