Idrott - när eleven själv får bestämma

Aerobics, klättring, styrketräning, basket.
Fritidsintressen för många - ett skolämne för andra.
På Bergskolan i Luleå får eleverna själva utforma sina idrottslektioner.

LULEÅ2006-06-13 06:00
Vinden piskar i ansiktet på ungdomarna som har samlats utanför Bergskolans sporthall. En efter en släntrar de in och ansluter till gruppen som bara sekunder senare beger sig ut i skogen som omgärdar Bergnäset.
Med kompasser och kartor i famnen leder Thomas Hansson klungan till en grillplats där dagens undervisning ska hållas. En snabb genomgång i kompassrosor, kartor, väderstreck och kartpassning innan det är dags att praktisera kunskaperna bland snår och ris. De åtta eleverna som vrider och vänder på sina kartor över Bergnäset har själva valt att inrikta sin undervisning på friluftsliv. När Ludvig Sundin och Thomas Grann fokuserar sina blickar ser de Höträsket som en stor blå figur, det kvadratformade gröna området är fotbollsplanen och där, precis som ett U, är byggnaden som de har bakom sig när de vänder sig om.
Alla åttonde- och niondeklassare på högstadiet i Sverige får välja att fördjupa sina kunskaper i ämnet elevens val. Under ett läsår får de själva besluta vad de vill att deras undervisning ska innehålla. För de som väljer inriktningen idrott och hälsa på Bergskolan innebär ämnet en uppsjö av möjligheter.

Från idé till verklighet
Det hela började när slöjdläraren och före detta ishockeyspelaren Thomas Hansson tillsammans med den dåvarande idrottsläraren Andreas Pettersson, med lång erfarenhet av fotboll, kände att de ville förmedla sitt kunnande till skolans elever.
- Vi tyckte att vi hade kunskaper som vi ville dela med oss av. Vi tänkte att vi skulle gå ihop och göra någonting bra tillsammans, berättar Thomas Hansson.
Resultatet blev idrott och hälsa.
Eleverna ges möjligheten att hitta och fördjupa sig inom det som passar just deras smak, instruerade av lärare med specialkunskaper inom varje område.
- Vi är fyra lärare som jobbar med de här lektionerna. Vi undervisar i det som vi brinner för, säger Hansson.

En idealisk miljö
Målet är att få ungdomarna intresserade av idrott och att motivera dem till ett hälsosamt liv. I en tid då Statens folkhälsoinstitut konstaterar att åttondeklassare var stillasittande i genomsnitt 4,7 timmar per dag efter skoltid och 16,3 procent cyklar eller går aldrig på fritiden är skolans påverkan viktig.
Bergskolan är den idealiska platsen för verksamheten. Den angränsande skogen bjuder, förutom möjligheter till friluftsliv, ett skidspår på vintern. En stor gymnastikhall öppnar för inomhusaktiviteter, i källaren har skolan ett eget fräscht gym och fotbollsplanen besitter tredje generationens konstgräs.
Ludvig Sundin och Thomas Grann delas in i samma grupp när de lämnar bänkarna runt grillen bakom skolan. Tillsammans ska de klura på en fråga som Thomas Hansson gett dem, samtidigt som de färska orienteringskunskaperna tillämpas. Ludvig spelar hockey på fritiden och gillar upplägget med individuellt anpassade idrottslektioner. För tillfället har han friluftsliv, men de senaste två perioderna har han annars inriktat sig på ishockey.
- Jag har valt hockey för att jag vill spela mer på skolan. Vi hade ingenting i sjuan så det här är bättre, berättar han.

Ett klassiskt upplägg
120 meter från grillplatsen, om vi ska lita på kartan, förbytts vindens visslande i träden mot studsande dunsar och ekande rop. I skolans idrottshall är nio ungdomar utspridda på lokalens basketkorgar. "Det är bra, tänk på att plankan är din bästa vän", uppmuntrar Johan Holmfrid sina adepter.
Skott från fem olika positioner. Upp till straffkastlinjen, rotera och ta avslut. Spel fyra mot fyra på två korgar. Upplägget liknar det man kan se på basketträningar runt om i länet när Gladan, Höken, Kalix eller någon annan av föreningarna har sina kvällsaktiviteter.
- Jag ser det som att de har fått välja det här själva. Jag vill ge dem fördjupade kunskaper inom basket. Därför liknar de här lektionerna mer föreningsverksamhet än en klassisk gymnastiklektion, säger Johan Holmfrid som själv har mångårig basketrutin.
Av de nio basketspelande ungdomarna är fem av dem aktiva i någon klubb på fritiden. Joakim Avoja är en av dem som inte spelat basket tidigare.
Under lektionens avslutande match ställs han mot bland annat Emanuel Lindbäck, som tagit plats i Luleå Steelers P-91-lag. Lindbäck har ont i halsen den här dagen, men trots hostande och uppmaningar från Johan Holmfrid vill han inte gärna sätta sig på bänken och titta på när hans kamrater fortsätter att göra det han tycker om att göra mest.

Maskera passningarna
Joakim Avoja sliter och jobbar mot sina mer erfarna motståndare. "Det gäller att maskera passningarna. Försök att inte visa vart du ska passa bollen", instruerar läraren. "Men det är ju inte så lätt", svarar Avoja suckande.
- Jag har valt basket för att jag vill bli bättre på det. Jag tycker att det är bra på alla sätt, jag har lärt mig mycket, berättar Avoja, som tack vare elevens val har fått upp ögonen för sporten och funderar som bäst på att gå med i någon förening.
En delseger är vunnen - en elev har, tack vare skolan, fått upp ögonen för idrottens värld.
Men Bergskolans projekt fortsätter och förhoppningsvis är delsegern bara början.
FAKTA
Sammanlagt 80 elever har valt att läsa ämnet idrott och hälsa på Bergskolan.
Läsåret är uppdelat i fem perioder. Under varje period får eleverna fyra valmöjligheter.
Under ett läsår kan eleverna i årskurs 8 och 9 välja att fördjupa sig i:
Bollspel.
Friluftsliv
Träningslära
Musik och rörelse som träningsform
Ishockey
Hälsa
Ledarskap
Basket
Egen fysisk träning
Fotboll
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om