Samtidigt som ett fullsatt Scandinavium bevittnar världscuptävlingarna i hoppning under Göteborg Horse Show söker sig entusiasterna i Norrbotten till Hertsön.
Fram till kvällen på torsdagen och under hela fredagen har hinder placerats ut, ändrats - och hoppats över.
När A-tränaren Ted Nätterqvist är i stan blir det full aktivitet i Luleå Ridklubbs lokaler.
Nätterqvist, som har tränat landslaget och flera av landets största stjärnor, har besökt Norrbotten vid tre tillfällen med en månads mellanrum och intresset har varit stort. Hoppryttare från hela länet och från Västerbotten har fyllt ridhuset och när han besökte Hertsön i januari var dessutom läktarna fullsatta av kunskapstörstande åhörare.
Ser småsaker
- Det är jättebra att han kommer upp, man lär sig jättemycket. Han pratar mycket om hästens kropp innan man hoppar och har mycket idéer, säger Emelie Lampa som är på plats med hästen Barbie.
Nätterqvist är omtyckt för sitt sätt att få deltagarna att tänka i nya banor och hans förmåga att uttrycka sig i metaforer öppnar nya dörrar.
När Kuriren besöker ridhuset under torsdagen använder han sig av fotograf Petra Isakssons kamera för att illustrera hur hästar fungerar.
- Är det automatlins i den där? Visste du att hästar inte har någon lins - det är därför det är svårt att bedöma avstånden, vi ser inte samma sak som hästen. Då är det viktigt att ha samma rytm och känsla, berättar han.
Emelie Lampa lyssnar noga på tränaren och tar ytterligare ett varv över hindren medan Nätterqvist tittar.
- Han har mycket småsaker som man inte ens har tänkt på, konstaterar hon.
Lättare att hantera boll
Senare utvecklar tränaren hur viktigt samspelet är mellan häst och ryttare.
- Det som är svårt för oss är att vi ska samverka med en levande varelse som vi egentligen inte kan kommunicera med. Om inte vi samverkar med dem kan vi inte tvinga dem ...
- Jag menar en boll ... hur svårt kan det vara? Sätter du ett racket i handen blir det ju kanske lite svårare, men Zlatan är ju fantastisk - eller?
Just dessa två dagar har färre deltagare än tidigare, mycket på grund av konkurrensen med Göteborg Horse Show. Och de som är på plats har olika bakgrund och målsättning.
För vissa handlar träningen om att komma igång med hoppning igen efter en längre frånvaro, en del tycker att det är roligt med lite inspiration och andra ser det som en del i en större satsning.
Som Linnea Alatalo.
Satsar i Belgien
Piteåryttaren flyttar till Belgien i juni och vill få hästen Herr Nilsson i form innan dess. Herr Nilsson sparkades i hagen och tvingades till att sys, vilket ledde till en ofrivillig vila under vårvintern.
- Det här bli första träningen, men målet är att han ska vara felfri på 1.40 innan sommaren då jag flyttar, berättar Alatalo.
- Eftersom jag ändå är på så hög nivå, behöver man det där stödet och extra trimningen.
Linnea Alatalo var på plats både under torsdagen och fredagen. Efter sitt första pass, med hästen Vanda, innan det var dags för nästa pass med sin egen häst, stod hon kvar i ridhuset och tittade när bland annat Åse Tuolja och hästen Pärlan hoppade.
Enkelt att hoppa
Då Pärlan stannar till innan hoppet har Ted Nätterqvist en lösning direkt.
- I stället för att försöka rida tre långa så kan du rida henne lite rundare i galoppen, lite mer framför skänken. Det är inte farten som ska göra att hon ska hoppa - hon hoppar för att hon vill hoppa och för att hon kommer i en samlad galopp, säger han.
Ett tiotal åskådare lyssnar på tränaren, samtidigt som tre ekipage trimmas.
Och Ted Nätterqvist hinner upprepa sitt mantra till entusiasterna.
- När vi sitter på bra hopphästar vill de hoppa - de vill komma rätt och övervinna hindrena. De gör allt för att hjälpa oss och vi gör många gånger för mycket, vi gör lite fel och tappar kommunikationen med dem, säger han.
Enkelt alltså.
Och kanske är det därför A-tränaren är så populär. Hans kalender är fullbokad och på Facebook finns det en sida som är döpt till "Vi som gillar Hoppträning för Ted Nätterqvist".
För Kuriren berättar han att han känner sig uppskattad - och passar på att ge lite kärlek tillbaka till Norrbotten och anläggningarna i norr.
- Mycket är förvånansvärt bra här uppe när det gäller ridning och grundridning, de här hästarna är väldigt väl ridna, säger Nätterqvist.
Till midsommar är han tillbaka i Luleå.
Då blir det fullsatt på Hertsön igen.