För snart ett år sedan var Örebro första svenska lag att testa nya hjälmar från
Easton.
Skillnaden är att utformningen känns mer som en cykelhjälm och är vadderad på ett annat sätt.
Dessutom går den sönder vid en hård smäll - för att det inte ska bli lika stumt.
- Nu åkte jag på en hjärnskakning direkt, men tanken är väl att den ska lindra lite mer, säger Luleåkillen Robin Olsson som spelar i Örebro sedan två år tillbaka.
Sen dess har även Bauer släppt en hjälm som ska ge bättre skydd mot hjärnskakningar. En hjälm som bland annat Cam Abbott använder (läs separat artikel).
"Ett direktvåld"
Men när det gäller smällen som HV-forwarden Oscar Sundh fick i tisdagsmatchen hade det inte spelat någon större roll vilken hjälm han spelade med. Det viktiga var att den satt kvar på huvudet.
- De hjälmarna som har kommit tar mest våldet som träffar snett. Det här är ett direktvåld som jag ser det - den stora smällen är när han trillar ner i isen. Så jag tror inte att en sådan hjälm hade gjort någon större skillnad, säger Luleå Hockeys lagläkare Yelverton Tegner som är expert på hjärnskakningar.
Vilken lärdom kan man dra?
- Vikten av att hjälmen sitter kvar hela resan vid en sådan här smäll. Hade den inte suttit kvar när han slår i plexit - då hade vad som helst kunnat hända.
Sjukhuset i Sunderbyn höll kvar Oscar Sundh även under onsdagen - en rutin vid hjärnskakningar. Efter omständigheterna mådde ändå HV-forwarden bättre än förväntat. Yelverton Tegner menar att Sundh, förutsatt att inget oväntat inträffar, kommer kunna vara tillbaka om någon vecka. Och att krampningarna på isen fick det att se värre ut än det egentligen var.
- Jag vet att de här kramperna som kommer initialt saknar betydelse för prognosen - det ser mer dramatiskt ut än vad det är. Så länge han rörde armar och ben och andas så var man trots allt ganska lugn där ute på isen.