Guldgrepp i Tyskland

Fem guld, två silver och ett brons.Länets facit i Hanz von Zorn-turneringen - en av världens största damtävling i brottning.- Vi är nöjda, säger Gällivaretränaren Håkan Johansson.

BROTT. Johanna Mattsson vann tävlingen i t  yska Dormagen. Länets brottare hade stora framgångar och plockade hem hela fem guld. Foto: SCANPIX

BROTT. Johanna Mattsson vann tävlingen i t yska Dormagen. Länets brottare hade stora framgångar och plockade hem hela fem guld. Foto: SCANPIX

Foto:

LULEÅ2007-05-28 01:14

Totalt fanns 13 brottare från länet på plats i tyska Dormagen. Tio från Gällivare och tre från Boden. Och även om konkurrensen var stenhård lyckades fler än hälften av dem knipa en medalj.

Bland de som representerade landslaget fick Ida-Theres Karlsson, Lisa Mattsson, Hanna Johansson och Johanna Mattsson ställa sig överst på pallen.

-Det är bra gjort. Men eftersom det gått så bra för dem tidigare är också kraven på dem höga, säger Håkan Johansson.

Sofia Mattsson sjuk
Den tredje systern i Mattssonklanen, Sofia, förlorade lite oväntat redan den första matchen i turneringen. Hon mötte en kinesiska och förlorade med 2-1 i perioder. Gällivarebrottaren ledde den sista med 3-0 men förivrade sig en aning och tappade till 3-4.

- De yngre brottarna är väldigt anfallsvilliga och anfaller hela tiden. De behöver få lite mer rutin, säger Johansson.

På lördagskvällen blev sedan Sofia Mattsson magsjuk och kunde inte ställa upp i återkvalet och missade således möjligheten att nå en bronsmedalj.

- Tråkigt för henne, menar Håkan Johansson.

Träningsläger väntar
Eftersom Hanz von Zorn-turneringen är en öppen tävling blandas klasserna med både klubb- och landslagsbrottare. Därför var det enligt Johansson extra roligt när fyra av de Gällivarebrottare som tävlade för klubben tog sig till final.

- Man undrar ju varför de inte fick chansen i landslaget, säger GSK-tränaren.

Johansson var nöjd med sina adepter men hittade också en hel del som behöver förbättras.

-De har mycket kvar att lära, konstaterar han.

Från BK Snar visade Malin Bergman och Ayda Delen att framtiden i Bodenklubben är ljus. De två 14-åringarna hamnade båda på pallen - guld till Ayda och brons till Malin. Kanske inspirerades de av förebilden Ida-Theres Karlsson som inte förlorade en enda period under turneringen.

- Ida-Theres var egentligen bara illa ute mot en vitryska. I övrigt brottades hon säkert, säger Håkan Johansson.

Efter tävlingen väntar nu ett veckolångt träningsläger för brottarna på samma plats.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om